mens en samenleving logo

Fruit, groenten en taksen voeden inflatie

De in­fla­tie in België is vorig jaar licht ge­ste­gen, van 0,50 % in 2014 tot 0,60 %. Voor­al de prij­zen van fruit, groen­ten en dien­sten ste­gen snel­ler dan in de rest van de eu­ro­zo­ne.

Ter­wijl de in­fla­tie in België licht steeg, ble­ven de prij­zen in de rest van de eu­ro­zo­ne sta­biel. Voor de hele eu­ro­zo­ne daal­de de in­fla­tie van 1,40 % in 2014 naar 0,00 % vorig jaar. ‘De lich­te ver­snel­ling in België is toe te schrij­ven aan de prijs­stij­ging van le­vens­mid­de­len zoals fruit en groen­ten, die bijna vol­le­dig ge­com­pen­seerd is door de forse prijs­da­ling van ener­gie. Net als in 2014 le­ver­den ener­gie­pro­duc­ten de groot­ste ne­ga­tie­ve bij­dra­ge tot de in­fla­tie’, meldt het prij­zen­ob­ser­va­to­ri­um, de in­stel­ling die de evo­lu­tie van de prij­zen con­tro­leert.

De prijs­da­lin­gen voor ener­gie waren voor­al te mer­ken bij de mo­tor­brand­stof­fen (-12,80 %) en de huis­brand­olie (-25,70 %). Die zijn ge­kop­peld aan de prijs van aard­olie in euro. Die is tus­sen 2014 en 2015 ge­mid­deld met 36,30 % ge­zakt. Voor elek­tri­ci­teit moesten de con­su­men­ten ge­mid­deld 11,90 % meer be­ta­len. Dat is te ver­kla­ren door de ver­ho­ging van de dis­tri­bu­tie­net­ta­rie­ven (+13,00 %) en de ver­ho­ging van het btw-ta­rief van 6,00 naar 21,00 % sinds sep­tem­ber 2015. Door maat­re­ge­len zoals de Tur­tel­taks houdt die evo­lu­tie dit jaar zeker aan.

Te­gen­over de ge­daal­de ener­gie­prij­zen staan de ge­ste­gen prij­zen voor le­vens­mid­de­len. Voor be­werk­te le­vens­mid­de­len gaat het ge­mid­deld om 1,60 %, een stij­ging die voor drie kwart gel­inkt is aan de ho­ge­re ac­cijn­zen op al­co­hol en tabak. Door de slech­te weers­om­stan­di­gen zijn ook de prij­zen van fruit (+4,40 %) en groen­ten (+7,50 %) fors toe­ge­no­men. In 2014 waren de prij­zen lager door een gro­ter aan­bod, een ge­volg van beter weer en de boy­cot op Rus­si­sche land­bouw­pro­duc­ten.

De licht ge­ste­gen in­fla­tie heeft ook te maken met de melk­steun. Om de cri­sis in de melk­vee­hou­de­rij aan te pak­ken, kre­gen melk­boe­ren tus­sen sep­tem­ber 2015 en fe­bru­a­ri 2016 2,7 eu­ro­cent per liter ge­pro­du­ceer­de melk uit een fonds. Daar­in stort­ten de wa­ren­hui­zen 14 eu­ro­cent per liter ver­koch­te melk. De melk­prijs steeg daar­na met 17,00 %. ‘De wa­ren­hui­zen heb­ben de ho­ge­re kos­ten recht­streeks door­ge­re­kend aan de con­su­ment’, aldus het ob­ser­va­to­ri­um.

De licht ho­ge­re in­fla­tie heeft ook te maken met ho­ge­re dien­sten­prij­zen. Er wordt onder meer ge­we­zen naar de ver­ho­ging van het in­schrij­vings­geld in het hoger on­der­wijs.

De ge­cu­mu­leer­de on­der­lig­gen­de in­fla­tie – zon­der ener­gie­pro­duc­ten en niet-be­werk­te le­vens­mid­de­len – steeg tus­sen 2008 en 2015 met 12,60 %. In de drie buur­lan­den was dat ge­mid­deld 8,70 %. ‘De snel­le­re stij­ging van de Bel­gi­sche loon­kos­ten per een­heid voor een aan­tal dien­sten zoals ho­re­ca, tv- en te­le­foon­dien­sten kun­nen een ver­kla­ring zijn.’

BERVOET, D. Fruit, groenten en taksen voeden inflatie. De Tijd, 2016-03-08, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers