mens en samenleving logo

Betalen met bankkaart wordt goedkoper

Bin­nen­kort moe­ten han­de­laars min­der be­ta­len voor de be­ta­lin­gen die hun klan­ten uit­voe­ren met bank­kaar­ten. Ook de extra toe­slag die klan­ten bij klei­ne han­dels­za­ken moe­ten be­ta­len als ze met hun bank­kaart wil­len be­ta­len, be­ho­ren dan tot het ver­le­den.

Bin­nen­kort be­ta­len han­de­laars min­der voor de be­ta­lin­gen die hun klan­ten uit­voe­ren met bank­kaar­ten. Ook de extra toe­slag die klan­ten bij klei­ne han­dels­za­ken be­ta­len als ze met hun bank­kaart be­ta­len, be­hoort dan tot het ver­le­den.

Tot nu mogen aan­bie­ders van di­gi­ta­le­be­taal­sys­te­men kie­zen hoe­veel ze han­de­laars aan­re­ke­nen per trans­ac­tie die hun klan­ten doen. Han­de­laars staan nu ge­mid­deld 0,80 % van wat een klant met zijn kre­diet­kaart be­taalt af aan de aan­bie­ders van be­taal­sys­te­men.

Bin­nen­kort ligt de grens voor ge­wo­ne bank­kaar­ten, zoals Ban­con­tact, op 0,20 % en voor kre­diet­kaar­ten op 0,30 %. Wel­licht komen die ta­rie­ven nog lager te lig­gen dan wat Eu­ro­pa vraagt, kreeg CD&V-Ka­mer­lid Leen Die­rick als ant­woord op haar par­le­men­tai­re vraag aan mi­nis­ter van Eco­no­mie Kris Pee­ters (CD&V). ‘De ver­la­ging naar 0,20 en 0,30 % wordt geëist door Eu­ro­pa, maar lid­sta­ten mogen die per­cen­ta­ges nog ver­la­gen.’

Eu­ro­pa wil ook dat het han­de­laars over twee jaar ver­bo­den wordt extra geld te vra­gen aan klan­ten die met hun bank­kaart wil­len be­ta­len. Nu moet een klant in klei­ne­re han­dels­za­ken en­ke­le eu­ro­cen­ten extra be­ta­len als hij een laag be­drag uit­ge­ven. ‘Maar door de la­ge­re ta­rie­ven voor trans­ac­ties zal dat niet meer nodig zijn’, zegt Die­rick. ‘Pee­ters wil de maat­regel bin­nen­kort al in­voe­ren in ons land.’

Pee­ters lan­ceert bin­nen­kort een wets­voor­stel. De nieu­we re­gels moe­ten later dit jaar van kracht wor­den.

CARDINAELS, J. Betalen met bankkaart wordt goedkoper. De Tijd, 2016-03-30, 18.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers