Brits pond maakt groot­ste duik in zeven jaar

Het pond is gis­te­ren met bijna 2,00 % ge­zakt te­gen­over de dol­lar. Dat is groot­ste dag­ver­lies in bijna zeven jaar. Een brexit zou de munt 10 pro­cent om­laag duwen, zeg­gen ana­lis­ten.

Be­leg­gers zijn be­zorgd dat het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk in juni zal be­slis­sen om de Eu­ro­pe­se Unie te ver­la­ten. Dat was voor­al merk­baar op de wis­sel­markt.

Het pond zakte te­gen­over alle an­de­re be­lang­rij­ke va­lu­ta’s. De Brit­se munt viel te­gen­over de dol­lar terug naar het ni­veau van maart 2009. Het ver­lies te­gen­over de euro be­droeg min­der dan 1 pro­cent, omdat het re­fe­ren­dum over het Brit­se lid­maat­schap van de Eu­ro­pe­se Unie ook op de euro woog.

De koers­da­ling van gis­te­ren is vol­gens ana­lis­ten slechts een voor­smaak­je van wat we mogen ver­wach­ten als de Brit­ten over vier maan­den be­slis­sen om de Eu­ro­pe­se Unie ef­fec­tief te ver­la­ten. Het pond zal dan ge­mid­deld met zowat 10,00 % dalen te­gen­over de mun­ten van de be­lang­rijk­ste han­dels­part­ners, zeg­gen eco­no­men van de Ame­ri­kaan­se bank JP­Mor­gan. Het ver­lies te­gen­over de dol­lar zou wel­licht gro­ter zijn dan 10,00 % en de da­ling te­gen­over de euro klei­ner. Gold­man Sachs voor­spelt dat het pond bij een brexit 15,00 % tot 20,00 % goed­ko­per wordt ver­sus de dol­lar.

De Brit­se aan­de­len- en obli­ga­tie­mark­ten had­den wei­nig last van de be­slis­sing om een re­fe­ren­dum te hou­den over een brexit. De beurs van Lon­den pro­fi­teer­de van het goed­ko­pe­re pond en de koers­stij­ging van de grond­stof­fen­aan­de­len. De kre­diet­be­oor­de­laar Moody’s zegt dat de on­ze­ker­heid over de brexit op korte ter­mijn ver­min­dert, omdat pre­mier David Ca­me­ron nu vol­uit cam­pag­ne kan voe­ren voor het Brit­se lid­maat­schap van de Eu­ro­pe­se Unie.

Het ri­si­co van een brexit heeft voor­lo­pig wei­nig ne­ga­tie­ve ge­vol­gen voor de groei van de Brit­se eco­no­mie. Maar dat zou ver­an­de­ren als de Brit­ten Eu­ro­pa de rug toe­ke­ren.

In zo’n sce­na­rio zou de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit in het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk in 2018 wel­licht 2,00 % tot 3,00 % lager zijn dan zon­der brexit, be­re­ken­de ING eer­der dit jaar. De ko­men­de tien jaar zou het bruto bin­nen­lands pro­duct 1,00 % tot 3,00 % lager zijn. Het uit­ein­de­lij­ke re­sul­taat zal voor­al af­han­gen van de han­dels­be­lem­me­rin­gen tus­sen het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk en de Eu­ro­pe­se Unie.

Moody’s sig­na­leert dat het bij een brexit de ra­ting­voor­uit­zich­ten van het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk zou ver­la­gen van sta­biel naar ne­ga­tief. Het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk heeft nu bij Moody’s en Fitch ra­ting Aa1/AA+, de twee­de hoog­ste score. Standard & Poor’s geeft het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk met AAA de hoogst mo­ge­lij­ke kre­diet­ra­ting, maar met ne­ga­tie­ve voor­uit­zich­ten.

VERVENNE, W. Brits pond maakt groot­ste duik in zeven jaar. De Tijd, 2016-02-23, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo