mens en samenleving logo

‘1,1 procent groei in België door handelsakkoord VS’

Een han­dels­ak­koord tus­sen de EU en de VS kan de Bel­gi­sche eco­no­mie met 1,10 % doen groei­en. Dat be­re­ken­de het World Trade In­sti­tu­te. Een stu­die van de KU Leu­ven nu­an­ceert die ma­cro-eco­no­mi­sche voor­de­len.

Zijn de han­dels­ge­sprek­ken tus­sen de Ver­e­nig­de Sta­ten en de Eu­ro­pe­se Unie een im­men­se kans of een be­drei­ging? Sinds de on­der­han­de­lin­gen in 2013 van start gin­gen, barst­te een emo­ti­o­neel debat los. Nieuw on­der­zoek be­ant­woordt de vraag.

Het gaat om uit­zon­der­lij­ke ge­sprek­ken. De dou­a­ne­ta­rie­ven tus­sen de EU en de VS lig­gen al vrij laag, waar­door de klas­sie­ke voor­de­len van een goed­ko­pe­re han­del vrij be­perkt zijn. Net daar­om gaan de on­der­han­de­lin­gen ook over ge­voe­li­ge­re din­gen, zoals on­no­di­ge ver­schil­len in re­gu­le­rin­gen.

Vol­gens een stu­die van het World Trade In­sti­tu­te, die gis­te­ren werd voor­ge­steld door de Eu­ro­pees-Ame­ri­kaan­se kamer van Koop­han­del, is de eco­no­mi­sche im­pact van een han­dels­ak­koord nog al­tijd ste­vig. De Bel­gi­sche eco­no­mie zou met 1,10 % groei­en, voor­al dank­zij extra werk en jobs bij onder meer ma­chi­ne­bou­wers, de farma en de che­mi­sche in­du­strie.

De ex­port voor de au­to­sec­tor zou een boost van 2 mil­jard euro krij­gen. Voor de ge­zin­nen dalen voor­al de prij­zen van auto’s en che­mi­sche pro­duc­ten.

Een twee­de stu­die, van KU Leu­ven-pro­fes­sor Jan Van Hove, nu­an­ceert de ma­cro-eco­no­mi­sche voor­de­len. Vol­gens Van Hove hangt te veel af van de uit­gangs­pun­ten waar­van on­der­zoe­kers ver­trek­ken in hun si­mu­la­ties.

Van Hove ziet de voor­de­len van een han­dels­ak­koord tus­sen de EU en de VS eer­der stra­te­gisch. Een EU-VS-han­dels­ak­koord kan een voor­beeld zijn voor toe­kom­sti­ge han­dels­ak­koor­den. Het zal de han­del tus­sen de EU en de VS doen toe­ne­men, waar­door ze samen zwaar­der wegen te­gen­over Azië.

Het moei­lij­ke aan het EU-VS-han­dels­ak­koord is dat de ge­sprek­ken nog bezig zijn. Daar­om deed Van Hove ook on­der­zoek naar de im­pact van ou­de­re Eu­ro­pe­se han­dels­ak­koor­den met Al­ge­rije, Zuid-Ko­rea of Ivoor­kust.

Zijn con­clu­sie is dat de im­pact van die ak­koor­den op de Bel­gi­sche ex­port­be­drij­ven po­si­tief is, maar niet moet wor­den over­roe­pen. Lan­den als Al­ge­rije zijn na­me­lijk geen be­lang­rij­ke han­dels­be­stem­ming voor Bel­gi­sche be­drij­ven. De ge­sprek­ken met de VS zijn van een an­de­re orde. Van Hove noemt het ver­ras­send dat Bel­gi­sche be­drij­ven dank­zij de han­dels­ver­dra­gen een gro­ter dan ver­wach­te toe­gang tot nieu­we mark­ten kre­gen.

HAECK, B. ‘1,1 procent groei in België door handelsakkoord VS’. De Tijd, 2016-01-28, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers