mens en samenleving logo

Wat is het beste moment om vliegtickets te kopen?

Ben je al volop bezig met de voorbereidingen van de reizen die je volgend jaar gaat ondernemen? Dan is het misschien geen slecht idee om eens te bekijken op welk moment je het beste vliegtickets boekt. Wie niet te laat en ook niet te vroeg boekt, kan heel mooie deals op de kop tikken.

TripAdvisor, Travelex en Expedia sloegen de handen in elkaar en analyseerden het reisgedrag van mensen over de hele wereld. Op basis van 8 miljard zoekresultaten voorspelt de studie wanneer je tickets het best boekt. Het perfecte tijdstip hangt af van de bestemming, de datum van vertrek en of je in economy of business class vliegt.

140 dagen op voorhand
Reis je binnen Europa? Dan boek je volgens het onderzoek best je tickets al 140 dagen op voorhand, want dan zijn ze gemiddeld het goedkoopst. Vanaf ongeveer 30 dagen voor het vertrek gaan de prijzen exponentieel de hoogte in.

reizen reizenEuropa
Wie binnen Noord-Amerika reist, boekt beter wat later, want de laagste gemiddelde prijs ligt pas 57 dagen voor de datum van vertrek. Pas vanaf twee weken voor het vertrek beginnen de prijzen exponentieel te stijgen.
reizen
Wie nog meer geld wil uitsparen, doet er ook goed aan om de vliegtickets, het hotel en de huurauto samen te boeken. In sommige gevallen kan een ‘combinatieboeking’ tot wel 20 procent goedkoper zijn.

Op dinsdag en in het weekend
Hoewel ticketprijzen heel erg fluctueren, zijn er wel degelijk dagen waarop je de scherpste prijzen vindt.

Vooral in de weekends vind je de beste deals, maar ook op dinsdag kan je kloppen doen. Op vrijdag boek je beter niet, want dan staan de prijzen gemiddeld het hoogst.

Voor wie in economy class reist, maakt het niet zo heel veel uit of je nu op maandag dan wel op zondag boekt, maar wie in hogere klassen vliegt, kijkt best wel uit op welke dag hij boekt. Wie op zondag boekt, betaalt er gemiddeld 1652 euro, terwijl die prijs op maandag bijna 1.000 euro meer bedraagt (2602 euro).

Gemiddelde prijs per dag

tabel
Hou ook rekening met andere factoren

Je vliegtickets zullen goedkoper zijn als je ver genoeg op voorhand boekt en je ze samen met het hotel bestelt, maar uiteraard zijn er nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de prijs. Hou bijvoorbeeld verschillende vliegmaatschappijen in het oog, want bedrijven zullen vaak hun prijzen afstellen op die van de concurrentie.

Andere factoren zoals de olieprijs, natuurrampen, politieke en sociale problemen kunnen ook een invloed hebben op de prijs van je ticket.

VAN HAUWERMEIREN, A. Wat is het beste moment om vliegtickets te kopen?. www.demorgen.be, 2015-12-29. Geraadpleegd op 2015-12-31 via www.demorgen.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers