mens en samenleving logo

Economische groei eurozone neemt toe

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,40 % gegroeid ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Frankrijk doet het beter dan verwacht, Duitsland en Nederland doen het iets minder goed dan werd voorspeld.

De groei in de eurozone lag 0,1 procentpunt hoger dan in het voorgaande kwartaal, toen de groei 0,30 % bedroeg. Met die verbetering werd de lijn van de voorgaande kwartalen doorgezet. Daarin kwam de groei steeds een fractie hoger uit dan in de voorgaande periode.

De grootste uitschieters zijn Roemenië en Cyprus, waar de economie met telkens 1,60 % aantrekt. In Estland, Litouwen en ook Griekenland krimpt de economie.

De Belgische economie is in het eerste kwartaal met 0,30 % gegroeid, wat eerder ook al bleek uit cijfers van de Nationale Bank. daarmee doet ons land het net iets minder goed dan het gemiddelde in de eurozone. Toch doet onze economie het in het eerste kwartaal van dit jaar lichtjes beter dan in het vierde kwartaal van 2014. Toen bedroeg de groei 0,20 %.

Economische groeicijfers

economische groeicijfers

Buurlanden

De Fransen hadden goed nieuws: hun economie is er in het eerste kwartaal met 0,60 % op vooruit gegaan, terwijl maar 0,40 % groei was voorspeld.

Het Duitse bruto binnenlands product groeide dan weer minder fors dan verwacht: met 0,30 %. Analisten gingen voor Duitsland uit van een groei met 0,50 %.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,40 % gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee viel de groei lager uit dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, waarin een groei van 0,80 % werd gemeten. De groei was bovendien lager dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een plus van 0,50 %.

Economische groei eurozone neemt toe. www.standaard.be, 2015-05-13. Geraadpleegd op 2015-05-14 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers