mens en samenleving logo

Duvel n’est pas de la bière, vindt Japan

De Bel­gi­sche brou­wers kla­gen dat ze te veel tak­sen be­ta­len om hun bier naar Japan te ex­por­te­ren en dat het er niet er­kend wordt als bier. Kris Pee­ters heeft hun grie­ven ken­baar ge­maakt op de Bel­gi­sche mis­sie in Japan.

‘Het is toch on­aan­vaard­baar dat Duvel in Japan niet als een bier wordt er­kend’, zei fe­de­raal mi­nis­ter van Eco­no­mie Kris Pee­ters (CD&V) na zijn ont­moe­ting met zijn Ja­pan­se even­knie Yoi­chi Miy­a­za­wa. Pee­ters is samen met pre­mier Char­les Mi­chel (MR) op han­dels­mis­sie in Japan.

Mi­chel had een ont­moe­ting met de Ja­pan­se kei­zer en kei­ze­rin. Op dat ogen­blik had Pee­ters een af­spraak met de Ja­pan­se mi­nis­ter van Eco­no­mie. En het ging – ui­ter­aard – over bier, samen met cho­co­la­de het uit­hang­bord van België.

De Ja­pan­se de­fi­ni­tie van bier is ruim 100 jaar oud en is ge­ba­seerd op vijf in­gre­diënten. Door het mout­ge­hal­te wor­den zo goed als alle Bel­gi­sche bie­ren be­schouwd als ‘hap­pos­hu’ of brui­sen­de al­co­hol, en dus niet als bier. Maar toch wor­den ze zwaar be­last. ‘Het kan toch niet dat Bel­gi­sche bie­ren be­last wor­den als bier, maar niet be­schouwd wor­den als bier’, zegt Pee­ters. Die pro­ble­ma­tiek kaart­te hij aan bij zijn Ja­pan­se col­le­ga. Miy­a­za­wa liet ver­staan dat daar ‘bin­nen een jaar’ ver­an­de­ring in kan komen.

Voor de Bel­gi­sche bier­brou­wers is dat be­lang­rijk. Een twin­tig­tal brou­wers maak­te in een brief dui­de­lijk aan Pee­ters dat het nood­za­ke­lijk is dat hun pro­duc­ten ten volle wor­den er­kend op de Ja­pan­se markt, zodat hun markt­aan­deel kan toe­ne­men.

De ex­port van de Bel­gi­sche drank- en voe­dings­in­du­strie naar Japan is jaar­lijks goed voor 200 mil­joen euro omzet. Daar­van is zo’n 15 mil­joen euro af­kom­stig van bier. Maar als de tak­sen zou­den ver­la­gen of Bel­gi­sche bie­ren zoals Duvel, Leffe of Hoe­gaar­den er­kend zou-den wor­den als bier, is er vol­gens Pee­ters nog veel groei­mar­ge.

Pee­ters had het ook over het vrij­han­dels­ver­drag waar­over Eu­ro­pa en Japan aan het on­der­han­de­len zijn. De Ja­pan­se mi­nis­ter van Eco­no­mie heeft be­loofd dat dat tegen het einde van het jaar rond zou zijn. ‘Dat zou goed nieuws zijn voor België’, be­na­druk­te Pee­ters. ‘De ex­port van­uit Eu­ro­pa naar Japan kan dan met 23 pro­cent groei­en. En België zal daar­van mee pro­fi­te­ren.’

Pee­ters liet zijn col­le­ga wel ver­staan dat er voor som­mi­ge Bel­gi­sche pro­duc­ten te veel be­lem­me­rin­gen zijn. Omdat Japan zijn eigen land­bouw te veel be­schermt, kun­nen pro­duc­ten zoals peren moei­lijk naar Japan geëxpor­teerd wor­den.

Pee­ters bracht ook de bouw van de nieu­we on­der­zoeks­re­ac­tor Myr­r­ha in Mol ter spra­ke. De be­doe­ling is een nieu­we ge­ne­ra­tie kern­cen­tra­les te ont­wik­ke­len die min­der afval pro­du­ce­ren. Vol­gens Hamid Aït Ab­der­ra­him, die het Myr­r­ha-pro­ject leidt, heb­ben de Ja­pan­ners in­te­res­se om mee in de tech­no­lo­gie te in­ves­te­ren.

Blomme, P. Duvel n’est pas de la bière, vindt Japan. De Tijd, 2015-05-12, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers