Papierfabrieken bezig met digitale comeback

De pa­pier­fa­brie­ken moe­ten zich her­uit­vin­den nu steeds meer kran­ten­le­zers di­gi­taal gaan. Stora Enso en Metsa Board be­slis­ten ver­pak­kin­gen voor in­ter­net­shop­ping te maken. Dat vergt in­ves­te­rin­gen, maar het moet de pa­pier­in­du­strie op­nieuw doen aan­kno­pen met winst.

De pa­pier­fa­brie­ken be­rei­den hun co­me­back voor. Na tien jaar van da­len­de cij­fers zijn ze op de in­ter­net-trein ge­spron­gen en gaan ze ook kar­ton­ver­pak­kin­gen pro­du­ce­ren. De op­mars van het in­ter­net­shop­pen maakt dat steeds meer pak­jes nodig zijn. De om­me­zwaai vergt wel grote in­ves­te­rin­gen, waar­door de pa­pier-in­du­strie zich in de ko­men­de jaren te­vre­den zal moe­ten stel­len met ont­goo­che­len­de winst­cij­fers, maar er is dus be­ter­schap op komst.

‘Kar­ton pro­du­ce­ren is iets vol­le­dig an­ders dan pa­pier. Daar heb je to­taal an­de­re ma­chi­nes voor nodig’, zegt Chris De Hol­lan­der, de ma­na­ging di­rec­tor van de Stora En­so­fa­briek van Lan­ger­brug­ge in Gent. ‘Er zal dan ook gi­gan­tisch moe­ten wor­den geïnves­teerd.’

Aan die fa­briek in Gent, die ge­re­cy­cleerd pa­pier pro­du­ceert voor kran­ten en ma­ga­zi­nes, wordt voor­lo­pig niet ge­raakt. In thuis­land Fin­land heeft Stora Enso wel een fa­briek om­ge­bouwd. En in China komt er een vol­le­dig nieu­we fa­briek voor het maken van kar­ton, goed voor een in­ves­te­ring van 1,6 mil­jard euro.

‘De fa­briek van Lan­ger­brug­ge zal de laat­ste zijn die dicht­gaat’, zegt De Hol­lan­der. ‘We voe­len de di­gi­ta­li­se­ring na­tuur­lijk wel, maar we heb­ben al ge­leerd daar ef­fi­ciënt mee om te gaan. We heb­ben een goed jaar ach­ter de rug.’ Bij Stora Enso in Gent wer­ken zo’n 550 men­sen.

De Hol­lan­der wijst er nog op dat de over­ca­pa­ci­teit de prij­zen onder druk zet, zeker nu Rus­si­sche pro­du­cen­ten hun pa­pier dum­pen op de Eu­ro­pe­se markt. De Eu­ro­pe­se spe­lers kun­nen daar niet in vol­gen.

De groot­ste pa­pier­pro­du­cent, UMP-Ky­m­me­ne, haal­de on­langs 800.000 ton ca­pa­ci­teit uit de markt. Dat is twee keer wat in Gent jaar­lijks wordt ver­werkt. En vo­ri­ge week nog kon­dig­de Ay­les­ford in het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk aan dat het de deu­ren sluit. Nog eens 400.000 ton die wordt op­ge­doekt. ‘Een na­tuur­lij­ke se­lec­tie’, duidt De Hol­lan­der.

Dat de pa­pier­in­du­strie naar nieu­we in­kom­sten moet zoe­ken, staat bui­ten kijf. De pro­duc­tie is met 39 pro­cent ver­min­derd in de voor­bije tien jaar en dui­zen­den men­sen ver­lo­ren hun baan.

Stora Enso was een van de eer­ste pro­du­cen­ten die aan de slag gin­gen met het her­ver­wer­ken van pa­pier. Nu houdt het re­ke­ning met de di­gi­ta­le re­vo­lu­tie door over te scha­ke­len op kar­ton­nen dozen. Ook het op­wek­ken van ener­gie door het ver­wer­ken van pa­pier­af­val tot pulp, is een piste die steeds meer wordt ge­volgd. Metsa Board, ook een Finse pa­pier­pro­du­cent, staat daar al iets ver­der mee, maar be­slis­te dan ook pa­pier vol­le­dig te laten val­len. Metsa Board in­ves­teert de ko­men­de maan­den 1,1 mil­jard euro in een ver­wer­kings­cen­tra­le voor bio­af­val.

De in­ves­te­rin­gen moe­ten de be­drij­ven weer doen aan­kno­pen met groei en voor som­mi­gen met winst. Stora Enso meld­de gis­te­ren al­vast dat het zijn di­vi­dend op­krikt en dat voor het eerst sinds 2011.

SINNAEVE, S. Papierfabrieken bezig met digitale comeback. De Tijd, 2014-03-04, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo