mens en samenleving logo

Export naar Rusland in vrije val

De Belgische bedrijven hebben vorig jaar voor 600 miljoen euro minder uitgevoerd naar Rusland dan in 2013. Oorzaak? De zwakke Russische economie en – vooral – de handelsboycot tussen de Russen en het Westen.

De Belgische export naar Rusland is vorig jaar met bijna 20 procent gezakt. De totale exportwaarde van de Belgische goederen en diensten die aan Rusland werden verkocht, bedroeg 2,7 miljard euro, of 600 miljoen euro minder dan in 2013. Dat blijkt uit data van de Nationale Bank van België.

De forse daling van de exportcijfers naar Rusland is geen verrassing. De Russische economie presteert al een tijdje ondermaats en dat vertaalt zich in minder industriële bestellingen. Voorts maakt de zwakke roebel westerse producten erg duur voor de Russische consument. En sinds vorige zomer is er een heuse handelsboycot tussen Rusland en het Westen als gevolg van het gewapend conflict in Oekraïne.

Het effect van die handelsboycot is goed zichtbaar in de exportstatistieken. In de loop van 2013 en ook nog begin 2014 liep de Belgische uitvoer naar Rusland al minder goed, met een daling (op jaarbasis) van zowat 4,00 % à 6,00 %. Maar vanaf juni-juli vorig jaar – toen de boycot werd ingevoerd – is die negatieve trend in een stroomversnelling gekomen. De daling is gestaag blijven oplopen en lag eind 2014 op bijna 20,00 %.

Land- en tuinbouw

Dat is niet zonder betekenis. Rusland is de vijftiende handelspartner voor België en was de voorbije jaren in volle opmars als exportmarkt. Tussen 2005 en 2011 verdubbelde onze export naar Rusland, van 1,7 naar 3,5 miljard euro. Toch nuanceert de Nationale Bank de impact op de totale Belgische economie. Slechts 0,10 % van het Belgische bbp valt onder het Russische handelsembargo, luidt het. Al geeft de Nationale Bank toe dat er sectoren zijn ‘die veel sterker worden getroffen’, zoals de land- en tuinbouw en de voedingsnijverheid.

De Europese landbouwadministratie raamt de impact van de Russische handelsboycot op de Belgische land- en tuinbouwproducten op ‘maximaal 280 miljoen euro’. Vooral de verkoop van peren en appelen werd zwaar getroffen.

Maar de Belgische fruittelers zijn niet bij de pakken blijven zitten. Volgens de Vlaamse overheid en de tuinbouwveilingen werd ruim 80 procent van de perenproductie die voor Rusland bestemd was aan andere landen verkocht. Vooral een resem buurlanden van Rusland behoren tot de nieuwe afnemers, zoals de Baltische staten, Georgië en Armenië.

RASKINF, J. Export naar Rusland in vrije val. De Standaard, 2015-02-21, 28
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers