Wat leveren extraatjes bij uw loon op?

Ex­tra­le­ga­le voor­de­len zijn een mooie aan­vul­ling op uw loon. Zeker omdat de be­las­tin­gen en de so­ci­a­le ze­ker­heid ze voor­de­lig be­han­de­len. Wat krijgt u netto in han­den?

De waai­er aan ex­tra­le­ga­le voor­de­len is in ons land zeer groot. Maar werk­ne­mers zijn zich niet al­tijd be­wust van de voor­de­len en hun wer­ke­lij­ke waar­de. ‘Een ge­schenk voor een hu­we­lijk, ge­boor­te of en­ke­le jaren anciënni­teit wordt heel vaak niet meer als een ex­tra­le­gaal voor­deel ge­per­ci­pi­eerd, ter­wijl het dat ei­gen­lijk wel is’, zegt Veer­le Mi­chiels van SD Worx. Ty­pisch voor ex­tra­le­ga­le voor­de­len is dat ze door­gaans voor­de­lig be­han­deld wor­den door de be­las­tin­gen en de so­ci­a­le ze­ker­heid. De werk­ne­mer krijgt met an­de­re woor­den netto meer in han­den.

Dan maar een loon­pak­ket sa­men­stel­len met het maxi­mum aan ex­tra­le­ga­le voor­de­len en zo min mo­ge­lijk loon in cash, om aan de be­las­tin­gen en in­hou­din­gen te ont­snap­pen? ‘Ex­tra­le­ga­le voor­de­len kun­nen wor­den ge­bruikt om het loon­pak­ket te op­ti­ma­li­se­ren, maar er zijn gren­zen. Een werk­ge­ver moet so­wie­so min­stens het mi­ni­mum­loon en de ba­re­mie­ke lonen in cash be­ta­len. An­ders krijgt hij pro­ble­men met de so­ci­a­le ze­ker­heid’, zegt Mi­chiels. ‘Bo­ven­dien mogen som­mi­ge voor­de­len zoals maal­tijd­che­ques en de col­lec­tie­ve loon­bo­nus nooit ter ver­van­ging van een be­staand voor­deel of loon ge­ge­ven wor­den. Ze moe­ten boven op het loon be­taald wor­den.’

Een over­zicht van de meest toe­ge­ken­de voor­de­len en wat een werk­ne­mer er netto aan over­houdt.

verloning

Maal­tijd­che­ques

Om aan be­las­tin­gen en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen te ont­snap­pen mag er maar één maal­tijd­che­que per ge­werk­te dag uit­ge­reikt wor­den. Daar­van moet de werk­ne­mer zelf min­stens 1,09 euro bij­dra­gen. De bij­dra­ge van de werk­ge­ver is ge­pla­fon­neerd op 5,91 euro. Daar­door be­draagt de no­mi­na­le waar­de van de maal­tijd­che­que door­gaans 7 euro.

Eco­che­ques

Met eco­che­ques kunt u eco­lo­gi­sche pro­duc­ten of dien­sten kopen. Dat kan gaan van her­laad­ba­re bat­te­rij­en over tuin­ma­te­ri­aal tot een fiets. Uw werk­ge­ver mag u maxi­maal voor 250 euro per jaar eco­che­ques geven, zon­der dat be­las­tin­gen en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen ver­schul­digd zijn.

Groeps­ver­ze­ke­ring

Met een groeps­ver­ze­ke­ring bouwt een werk­ne­mer extra pen­si­oen­ka­pi­taal op. Hoe­veel een werk­ne­mer netto van de stor­tin­gen over­houdt, hangt af van de ver­ze­ker­de waar­bor­gen. Is er al­leen pen­si­oen­ka­pi­taal ver­ze­kerd of is er ook een bij­ko­men­de over­lij­dens- en/of in­va­li­di­teits­dek­king? Is er een luik hos­pi­ta­li­sa­tie­ver­ze­ke­ring en is die al­leen voor de werk­ne­mer of ook voor zijn gezin? Een werk­ne­mer be­taalt be­las­tin­gen op het mo­ment van de uit­ke­ring, geen so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­ge. Bij pen­si­o­ne­ring wor­den de uit­ke­rin­gen ge­vormd met eigen bij­dra­ges van de werk­ne­mer ge­stort voor 1993 be­last tegen 16,5 pro­cent, die van na­dien tegen 10 pro­cent. De be­las­ting op de uit­ke­rin­gen op­ge­bouwd met werk­ge­vers­bij­dra­gen hangt af van de leef­tijd waar­op wordt uit­ge­keerd en schom­melt tus­sen 10 en 20 pro­cent.

Be­drijfs­wa­gen

Een be­drijfs­wa­gen – even­tu­eel met tank­kaart – die ook privé ge­bruikt mag wor­den, is een be­last­baar voor­deel. Onder ‘privé’ valt naast de ver­plaat­sing bui­ten de werk­uren ook het woon-werk­ver­keer. Het be­last­ba­re voor­deel wordt for­fai­tair ge­raamd en hangt af van de ca­ta­lo­gus­waar­de, de CO2-uit­stoot en de leef­tijd van de auto. Op dat voor­deel moet de werk­ne­mer enkel be­las­tin­gen be­ta­len, geen so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen.

Col­lec­tie­ve loon­bo­nus

De col­lec­tie­ve loon­bo­nus – of­fi­ci­eel de niet-re­cur­ren­te re­sul­taats­ge­bon­den bonus – wordt uit­ge­keerd op voor­waar­de dat een be­paal­de col­lec­tie­ve doel­stel­ling wordt be­reikt. Voor­beel­den zijn een be­paal­de omzet halen, het aan­tal klach­ten tot een be­paald ni­veau te­rug­drin­gen of zelfs een ver­lies be­per­ken. Als de doel­stel­ling wordt ge­haald, krijgt de hele groep de bonus toe­ge­kend. De loon­bo­nus kan dus niet in­di­vi­du­eel ge­ge­ven wor­den ter ver­van­ging van loon. Werk­ge­vers kun­nen een bru­to­bo­nus van 3.130 euro per jaar be­ta­len. De werk­ne­mer be­taalt daar een so­li­da­ri­teits­bij­dra­ge van 13,07 % op. Het saldo van 2.722 euro is vrij­ge­steld van be­las­tin­gen.

Kos­ten­ver­goe­ding

Kos­ten eigen aan de werk­ge­ver be­helst een te­rug­be­ta­ling van kos­ten die ei­gen­lijk ten laste zijn van uw werk­ge­ver: pro­fes­si­o­ne­le ver­plaat­sings­kos­ten met uw privéwagen, par­keer­kos­ten, te­le­foon­kos­ten. Voor klei­ne kos­ten die moei­lijk te be­wij­zen zijn, kan uw werk­ge­ver een for­fai­tai­re ver­goe­ding be­ta­len. Bij zo’n be­ta­ling zijn bruto en netto ge­lijk aan el­kaar.

Smartpho­ne of gsm

Stelt de werk­ge­ver een smartpho­ne of gsm ter be­schik­king? Zo­lang het toe­stel enkel pro­fes­si­o­neel ge­bruikt mag wor­den, is er geen voor­deel. Dat is er even­min als er een dui­de­lij­ke op­de­ling is van de pro­fes­si­o­ne­le en de privége­sprek­ken en de werk­ne­mer de privéte­le­foon­tjes zelf be­taalt. Is er zo geen sys­teem, dan be­taalt de werk­ne­mer be­las­tin­gen en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen (13,07 %) op een for­fait van 12,50 euro per maand. ‘De waar­de van het toe­stel dat de werk­ne­mer ter be­schik­king krijgt, wordt niet ge­waar­deerd’, zegt Mi­chiels.

Lap­top of pc

Een lap­top of pc is in de eer­ste plaats een werk­mid­del, maar soms mag u die ook privé ge­brui­ken. U zult be­las­tin­gen en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen be­ta­len op een for­fait van 180 euro per jaar of 15 euro per maand (in­clu­sief soft­wa­re en toe­be­ho­ren zoals prin­ter en scan­ner). Voor­waar­de is dat het toe­stel ei­gen­dom blijft van uw werk­ge­ver. ‘Wie boven op de lap­top ook nog een ta­blet ter be­schik­king krijgt, moet daar­voor niet extra be­ta­len. Het for­fait van 15 euro voor de lap­top vol­staat’, zegt Mi­chiels. ‘Wordt enkel een ta­blet ter be­schik­king ge­steld, dan wordt niet ge­werkt met een for­fai­tair voor­deel, maar met de wer­ke­lij­ke waar­de.’ Wordt de ta­blet bij­voor­beeld voor 20 pro­cent van de tijd privé ge­bruikt, dan be­taalt de werk­ne­mer be­drijfs­voor­hef­fing en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen op 20 pro­cent van de wer­ke­lij­ke waar­de.

In­ter­net­ver­bin­ding

Som­mi­ge werk­ge­vers be­ta­len de in­ter­net­ver­bin­ding bij de werk­ne­mer thuis. Als die ook privé ge­bruikt mag wor­den én het abon­ne­ment en de fac­tu­ren op naam van de werk­ge­ver staan, is er een voor­deel. De werk­ne­mer be­taalt be­drijfs­voor­hef­fing en so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen op een for­fait van 60 euro per jaar of 5 euro per maand.

Cul­tuur- en sport­che­ques

Een werk­ge­ver mag tot 100 euro per jaar aan cul­tuur- en sport­che­ques toe­ken­nen, vrij van be­las­ting en so­ci­a­le ze­ker­heid.

Ge­schenk­che­ques

Ge­schenk­che­ques moe­ten be­perkt blij­ven tot 35 euro per jaar, te ver­ho­gen met 35 euro per kind ten laste van de werk­ne­mer. Het voor­deel ont­snapt aan so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen als de che­que wordt ge­ge­ven ter ge­le­gen­heid van Kerst­mis, Nieuw­jaar of Sin­ter­klaas. Voor de fis­cus mag de che­que ook voor een pa­troons­feest wor­den ge­ge­ven.

Bui­ten­wet­te­lij­ke kin­der­bij­slag

Een werk­ge­ver kan een aan­vul­ling bij de kin­der­bij­slag be­ta­len. Die kan vrij van so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen toe­ge­kend wor­den, voor zover die niet meer be­draagt dan 50 euro per maand per kind. Op de extra te­ge­moet­ko­ming moet de werk­ne­mer wel be­las­tin­gen be­ta­len.

DE ROUCK, P. Wat leveren extraatjes bij uw loon op? De Tijd, 2015-01-28, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo