Vlaams en federaal beleid vergroten armoede

Ge­zin­nen met een laag in­ko­men moe­ten het door de fe­de­ra­le en Vlaam­se maat­re­ge­len met veel min­der stel­len. Dat blijkt uit een ana­ly­se van ‘De­cen­ni­um­doe­len 2017’, dat de on­ge­lijk­heid nog ziet toe­ne­men.

Ge­zin­nen met een laag in­ko­men moe­ten vanaf 2016 met min­stens 70 euro per maand min­der rond­ko­men. Dat blijkt uit een ana­ly­se van De­cen­ni­um­doe­len 2017, een sa­men­wer­kings­ver­band van onder meer de vak­bon­den, het Min­der­he­den­fo­rum, so­cio-cul­tu­re­le ver­e­ni­gin­gen, Wel­zijns­zorg en het Net­werk tegen Ar­moe­de. Ze heb­ben een ar­moe­de­toets toe­ge­past op de re­geer­ak­koor­den en de bud­get­tai­re be­slis­sin­gen van de fe­de­ra­le en Vlaam­se re­ge­ring. Ze maak­ten be­re­ke­nin­gen voor een breed scala aan ge­zins­ty­pes en hun in­ko­mens­si­tu­a­ties, zoals al­leen­staan­den met één of meer kin­de­ren, kop­pels met jonge kin­de­ren, met tie­ners, en ge­pen­si­o­neer­den. De be­spa­rin­gen zul­len vol­gens de ana­ly­se se­ri­eus wegen op alle ge­zins­bud­get­ten.

‘Het gaat om min­stens 50 euro per maand min­der en vanaf 2016 min­stens 70 euro per maand. Niet enkel leef­lo­ners moe­ten het­zelf­de of meer doen met min­der. Ie­der­een die een be­perkt in­ko­men heeft, wordt zwaar ge­trof­fen’, zegt Jos Gey­sels, voor­zit­ter van De­cen­ni­um­doe­len 2017.

Bert D’hondt van Wel­zijns­zorg be­na­drukt dat het gaat om een mi­ni­mum­be­drag. ‘In wer­ke­lijk­heid zul­len de kos­ten veel hoger zijn’, zegt ook Gey­sels. ‘Bo­ven­dien heb­ben we enkel die ele­men­ten ver­re­kend die niet te ver­mij­den zijn. Als we er de be­spa­rin­gen bij bij­voor­beeld De Lijn zou­den bij­tel­len, komen we aan veel ho­ge­re be­dra­gen.’ Ook be­spa­rin­gen in bij­voor­beeld de so­ci­a­le huis­ves­ting, lo­ka­le maat­re­ge­len en ver­ho­gin­gen van bij­dra­gen voor lid­gel­den wer­den niet ver­re­kend.

De­cen­ni­um­doe­len 2017 be­na­drukt dat met dit be­leid de ver­ar­ming zal toe­ne­men, ook en voor­al bij de laag­ste in­ko­mens die net boven de ar­moe­de­grens zit­ten. ‘Voor hen is niet in so­ci­a­le cor­rec­ties voor­zien. Dit be­leid ver­groot dus de on­ge­lijk­heid’, zegt Gey­sels. Hij noemt de be­spa­rin­gen en de zware ge­vol­gen voor ge­zin­nen en kans­ar­men ‘on­voor­stel­baar.’

MOENS, B. Vlaams en federaal beleid vergroten armoede. De Tijd, 2015-01-09, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo