Verkoop pc’s stijgt in 2015 eindelijk opnieuw

Voor het eerst in jaren zouden er dit jaar weer meer desktops en laptops verkocht gaan worden. Dat is de voorspelling die het technologisch marktonderzoeksbureau Gartner doet. Verder zet de vertraging van de stijgende tabletverkoop zich voort.

De val van de pc-markt, die al jaren aan de gang is, lijkt stilaan gestopt. Dit jaar verwacht Gartner een stijging in de omzet van 1 procent, in 2016 zou die zelfs groeien met 3,70 %. Het gaat daarbij zowel om de verkoop van desktops als van draagbare computers of laptops.

Vorig jaar stokte de tabletverkoop. Voor het eerst bleef de stijging van de verkoop onder de 10,00 %. Ook dit jaar zet die trend zich door, met een meerverkoop van 8,00 % tot 233 miljoen tablets. Volgens Gartner ligt dat vooral aan de langere levensduur van de huidige generatie tablets en aan het gebrek aan nieuwe technologische snufjes die mensen doen beslissen een nieuw model aan te kopen.

Wat de mobiele telefoons betreft verwacht Gartner een stijging van de omzet met 3,70 %. De smartphones zullen ook in 2015 vooral op Google-besturingssysteem Android draaien. Verwacht wordt dat tegen het einde van dit jaar 1,5 miljard apparaten het systeem gebruiken, een stijging met 26,00 %. Gartner verwacht niet dat iOS/Mac OS van Apple de kloof dit jaar zal dichten.

Verkoop pc’s stijgt in 2015 eindelijk opnieuw. www.standaard.be, 2015-01-05. Geraadpleegd op 2015-005 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo