Gratis krediet, maar niet voor iedereen

Tijdens het Autosalon halen de banken hun beste voorwaarden boven voor autokredieten.

Dit jaar is het bodemtarief te vinden bij Belfius. Voor autoleningen die afgesloten worden via het internet en met een looptijd van maximum 2 jaar bedraagt het minimumtarief bij Belfius nog slechts 1,85 %. Beobank is met een rente van 1,89 % net iets duurder. Dat tarief geldt wel voor leningen met een looptijd tot 4 jaar. Verder zijn er nog bij vijf andere banken – BNP Paribas Fortis, Axa, KBC, ING en Fintro – autoleningen te vinden tegen een rente van minder dan 2,00 %. Voor een lening van 20 000 euro op 48 maanden komt dat overeen met een maandaflossing van maximum € 433,65.

Ook de financieringsmaatschappijen van de autodealers mengen zich naar jaarlijkse gewoonte in de strijd en doen hier via ‘uitzonderlijke saloncondities’ nog een schepje bovenop. Zo zijn er dit jaar financieringen tegen 0,00 % rente te vinden bij Subaru, Citroën, Audi, Volkswagen, Skoda, Seat en Peugeot. BMW Financial Services probeert te scoren met goedkope ballonfinancieringen en biedt al BMW’s aan tegen actieprijzen vanaf € 185,00 per maand.
Maar zijn zulke 0 proicent-kredieten en ballonfinancieringen van de autodealers echt zo goedkoop? Onder het motto ‘sprookjes niet bestaan niet’ gaan we op zoek naar de addertjes onder het gras.

Lening tegen 0 procent

Gratis krediet is niet voor iedereen weggelegd. Om ervoor in aanmerking te komen moet u aan strikte voorwaarden voldoen. Zo is bij Seat, Skoda, Volkswagen en Audi (Volkswagen D’Ieteren Finance) vereist dat u een minimaal voorschot van 15,00 % betaalt en mag de lening over maximaal 36 maanden lopen. Bij Citroën en Peugeot (PSA Finance) worden 0 procent-financieringen voorbehouden voor een aantal welbepaalde modellen die in promotie staan

Komt u niet in aanmerking voor een 0 procent-krediet dan hoeft u nog niet meteen te wanhopen. Een aantal autofinanciers hanteert ook heel concurrentiële tarieven voor kredietnemers die niet aan de voorwaarden voldoen. Zo leent bijvoorbeeld Volkswagen D’Ieteren Finance al tegen rentes vanaf 0,99% aan klanten die hun auto willen afbetalen op 48 of 60 maanden.
Die lage tarieven zijn echter geen algemene regel: bij PSA Finance (Peugeot en Citroën) liggen de standaardtarieven tussen 2,99 % en 7,99 %.
Houd er verder ook rekening mee dat sommige constructeurs 0 procent-financieringen compenseren via een beperking van de kortingen of de gratis opties. Zo vervalt hierdoor bij Subaru de overnamepremie voor uw oude wagen. Onderhandel daarom eerst over de prijs van uw wagen, de kortingen en de gratis opties en breng dan pas de lening ter sprake. Zo weet u automatisch of een gratis krediet wel echt gratis is.

Ballonfinanciering

De kampioen van de lage maand-aflossingen is de ballonfinanciering. Dat komt doordat via een ballonfinanciering slechts een deel van de factuurprijs wordt afbetaald in maandelijkse schijven. De overeengekomen restwaarde wordt niet mee in de maandaflossingen verrekend, maar moet aan het einde van de rit in één keer terugbetaald worden in de vorm van een verhoogde laatste aflossing. Soms krijgt de klant daarbij de mogelijkheid om die laatste aflossing te voldoen via inlevering van de wagen.
Dat maakt ballonfinancieringen vooral geschikt voor chauffeurs die graag regelmatig van auto wisselen.

Ballonkredieten zijn verkrijgbaar bij bijna alle automerken, onder uiteenlopende benamingen zoals AutoCredit, Stretching, Easy Deal of Easy Way. Ondanks hun lage maandaflossingen vallen ze financieel bekeken meestal vrij duur uit. Ten eerste ligt de rente voor ballonfinancieringen meestal hoger dan voor gewone autoleningen. Zo rekent Volkswagen D’Ieteren Finance standaard 1,00 % extra rente aan voor een ballonkrediet. Bovendien bent u met dit systeem tot het einde van de looptijd interest verschuldigd op de volledige restwaarde. Ook dat doet het prijskaartje oplopen.

Toch zitten er soms ook wel eens interessante voorstellen tussen. Zo biedt BMW Financial Services tijdens het Autosalon ballonfinancieringen aan met een jaarlijks kostenpercentage van 1,49 % en heel aantrekkelijke maandaflossingen. De keerzijde van de medaille is dat u hierbij een groot voorschot moet betalen en dat u met een zware laatste afbetaling zit.
Onder de banken biedt ook BNP Paribas Fortis ballonfinancieringen aan. De bank rekent hiervoor 1,90 procent rente aan, net zoals voor een gewone autofinanciering. Een voorschot is niet vereist en qua restwaarde heeft u keuze tussen 30,00 en 50,00 %.

DECEUNYNCK, F. Gratis krediet, maar niet voor iedereen. De Standaard, 2015-01-17, 37.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo