Kernwoord 'geld'

50 jaar geleden: hoe een Amerikaanse beslissing over de dollar 30 jaar van ongeziene welvaart op de helling zette

Op 15 augustus 1971 beslisten de Verenigde Staten om de dollar niet langer te koppelen aan de goudprijs. Dat gebeurde na een golf van speculatie waarbij massaal dollars werden verkocht voor andere munten, vooral Duitse marken. Deze op het eerste gezicht abstracte beslissing betekende het begin van het einde van een tijdperk.

Twee vliegen in één klap

Geen handen geven, niet kussen, zakdoekje weggooien, niezen in je elleboog. We hebben de adviezen uitentreuren kunnen vernemen. Maar veel minder aandacht is er tot nu toe gegaan naar het monetaire aspect van de coronapreventie. Bankbiljetten gaan van hand tot hand – dus cash betalen verschilt als ziekte-overbrengende gewoonte niet zo heel veel van elkaar de hand schudden.

Mobiel bankieren blijft groeien

Het aantal mensen dat zijn smartphone gebruikt om te bankieren overvleugelt al het aantal gebruikers van het klassieke thuisbankieren via pc. Zowel bij BNP Paribas Fortis, ING, KBC als Belfius zet de trend zich trouwens verder door.

Vanaf 1 december moeten handelaars cashbetalingen naar 5 cent afronden: is dit het einde van 1 en 2 centen?

“Vanaf december 2019 zullen de rosse muntjes van 1 en 2 cent uit onze portemonnees verdwijnen”, zegt de Rospot-actie van Kom Op Tegen Kanker. Dat heeft alles te maken met de verplichte afronding naar 5 eurocent voor cashbetalingen die ingaat op 1 december. Zal die ertoe leiden dat de 1 en 2 eurocentjes voorgoed verdwijnen? […]

De Belg blijft fan van cash

De Nationale Bank introduceerde gisteren de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. Cash blijft populair, meer dan de helft van alle betalingen gebeurt nog altijd contant. Ze zijn kleiner, veiliger en duurzamer. Gisteren stelde de Nationale Bank de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro voor. Die worden de komende twee jaar in circulatie […]

Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo