mens en samenleving logo

Rusland worstelt met wegzakkende roebel

De dalende olieprijs zet de roebel onder zware druk. Beleggers vluchten massaal weg uit de Russische munt.
De Russische economie steunt, meer dan die van andere landen, zwaar op de inkomsten uit olie- en gasexport.

De Russische munt kreeg gisteren de zwaarste afranseling sinds de fameuze roebelcrisis in 1998, toen Rusland zijn schulden niet meer kon terugbetalen. Door de snel dalende olieprijs vluchtten beleggers massaal weg uit de munt. Rusland is een van de grootste olieproducenten ter wereld en is voor zijn economie erg afhankelijk van de olie-export. Een dalende olieprijs treft het land dus relatief zwaar.

De roebel verloor gisteren in de loop van de dag bijna 6,00 % van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Het verlies werd later op de dag wat beperkt, waarschijnlijk door ingrijpen van de centrale bank. De roebel is dit jaar al 37,00 % van zijn waarde verloren.

De koersval was het gevolg van de pijlsnel dalende olieprijs. Sinds het oliekartel Opec vorige week besloot om de oliekraan niet dicht te draaien en het huidige overaanbod te laten voortbestaan, is olie in ijltempo goedkoper geworden. Een vat Brent-olie kostte gisteren op het laagste punt niet meer dan 67,15 dollar. In juni moest daarvoor nog 115 dollar worden betaald. De prijs van Brent leek zich gisteren wel te stabiliseren rond 70 dollar.

Stimulans voor de economie

De vraag is wat een lage roebel betekent voor de Russische economie. Het goede nieuws is dat de export van Russische producten (vooral grondstoffen) voor andere landen goedkoper wordt, terwijl de Russen meer roebels ontvangen voor hun gas en olie. De export van die grondstoffen is goed voor de helft van de overheidsinkomsten. In die zin stimuleert een goedkope roebel de Russische economie, net zoals een lage euro de Europese economie een opkikker kan geven. Door zijn munt te laten zakken, kan Rusland de gevolgen van de lage olieprijs compenseren. Maar de keerzijde is dat geïmporteerde goederen in Rusland zelf een stuk duurder worden, en vooral dat schulden moeilijker terugbetaalbaar worden.

Economen gingen er gisteren van uit dat de Russische overheid de duikvlucht van de munt vooral als goed nieuws percipieerde. ‘Op die manier wordt het makkelijker om de begroting gezond te houden’, merkte Tim Ash van Standard Bank op. De centrale bank heeft eerder deze maand laten weten alleen in te grijpen als de financiële stabiliteit van het land in gevaar komt. De bank stopte met structurele interventies, deels omdat speculanten daarvan profiteerden. De centrale bank gaf gisteren geen commentaar en wilde bevestigen noch ontkennen dat ze intervenieerde om de munt te ondersteunen. Waarnemers denken dat de bank discrete interventies uitvoert om te voorkomen dat de koers van de roebel te ver wegzakt.

De Russische economie heeft te lijden onder de lage olieprijs en de westerse sancties. Door die twee factoren lopen de Russen dit jaar 140 miljard dollar aan inkomsten mis, zei minister van Financiën Anton Siluanov vorige week. Daarnaast trekken internationale beleggers zich terug uit het land. Dit jaar heeft ongeveer 130 miljard dollar het land verlaten.

Nog steeds groei

Toch verkeert de economie nog niet in recessie. In het derde kwartaal werd nog een groei van 0,70 % opgetekend, het dubbele van de Belgische groei en driemaal zoveel als de eurozone. Het was wel het laagste groeicijfer in lange tijd, en de kans is niet onbestaande dat Rusland volgend jaar wel wegzakt in een recessie. ‘We hebben moeilijkheden, maar onze economie is niet in kritieke toestand’, zo vatte vice-gouverneur Ksenia Joedajeva de toestand gisteren samen tegenover het agentschap Novosti.

Rusland worstelt met wegzakkende roebel. De Standaard, 2014-12-02, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers