Roebelstorm duwt economie de dieperik in

De Rus­si­sche eco­no­mie gaat in vrije val. Gis­te­ren moest Mos­kou een grote bank red­den van het fail­lis­se­ment en de lucht­vaart­sec­tor ter hulp schie­ten. Zelfs de graan­ex­port wordt be­perkt om de graan­prijs te druk­ken.

Rus­land heeft zwaar te lij­den onder de wes­ter­se sanc­ties en de ster­ke da­ling van de olie­prijs. Mos­kou roept nu alle hens aan dek om de roe­bel te stut­ten, na de te­rug­val vo­ri­ge week.

De Rus­si­sche re­ge­ring re­ser­veer­de vrij­dag 1 000 mil­jard roe­bel om de ban­ken door de cri­sis te sle­pen. Gis­te­ren moest al een eer­ste bank aan het in­fuus. De Rus­si­sche cen­tra­le bank legt tot 30 mil­jard roe­bel (circa 440 mil­joen euro) op tafel om een fail­lis­se­ment van de Trust­bank te voor­ko­men.

Ook de lucht­vaart­maat­schap­pij­en Transae­ro en Utair rie­pen de hulp in van de over­heid. Ze kre­gen prompt kre­diet­ga­ran­ties en nieu­we sub­si­dies voor bin­nen­land­se tra­jec­ten. Het staats­olie­be­drijf Rosneft zegt wel aan zijn fi­nan­ciële ver­plich­tin­gen te kun­nen vol­doen. Rosneft moet geen roe­bels ver­ko­pen om aan dol­lars te komen, zei top­man Igor Se­chin gis­te­ren.

Om de roe­bel te be­scher­men be­perkt de Rus­si­sche over­heid ook de ex­port van graan. Mos­kou hoopt zo de bin­nen­land­se graan­prijs te druk­ken. Graan is in Rus­land fors duur­der ge­wor­den door de val van de roe­bel, on­danks de goede oogst. Rus­land was vol­gens een lob­by­groep van uit­voer­ders wel al le­ve­rin­gen aan het ver­tra­gen door som­mi­ge cer­ti­fi­ca­ten te wei­ge­ren na con­tro­les op voed­sel­vei­lig­heid. Ook zou­den de Rus­si­sche spoor­we­gen de graan­le­ve­rin­gen naar ex­port­ha­vens al heb­ben op­ge­schort.

Alexej Koe­drin, een voor­ma­lig mi­nis­ter van Fi­nan­ciën onder Poe­tin, waar­schuw­de gis­te­ren dat Rus­land een diepe eco­no­mi­sche cri­sis wacht. ‘Bij een olie­prijs van 80 dol­lar per vat krimpt de eco­no­mie met min­stens 2 pro­cent, bij 60 dol­lar met meer dan 4,00 %.’ De olie­prijs is het af­ge­lo­pen half­jaar ge­hal­veerd. Gis­te­ren kost­te een vat Brent­olie op de ter­mijn­markt on­ge­veer 62 dol­lar.

Rus­land kijkt steeds meer in de rich­ting van China voor hulp. Maar Koe­drin vindt het hoog tijd om de ver­hou­din­gen met het Wes­ten te ver­be­te­ren. ‘De nor­ma­li­se­ring van de Rus­si­sche re­la­ties met de be­lang­rijk­ste han­dels­part­ners in Eu­ro­pa, de VS en an­de­re lan­den is de be­lang­rijk­ste taak voor de pre­si­dent en de re­ge­ring.’ Hij waar­schuwt voor een golf van fail­lis­se­men­ten in 2015. Koe­drin vreest ook dat de Rus­si­sche over­heids­schuld een junk­sta­tus zal krij­gen

De roe­bel is gis­te­ren met bijna 5,00 % ge­ste­gen naar 68,9 roe­bel per euro. Han­de­laars ver­wij­zen naar aan­wij­zin­gen dat ex­por­teurs onder druk van de re­ge­ring vreem­de va­lu­ta’s ver­koch­ten en om­zet­ten in roe­bel. Bo­ven­dien stijgt de vraag naar roe­bels omdat de Rus­si­sche on­der­ne­min­gen deze week nog voor 500 mil­jard roe­bel be­las­tin­gen moe­ten be­ta­len.

VAN HAVER, K. Roebelstorm duwt economie de dieperik in. De Tijd, 2014-12-23, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo