mens en samenleving logo

Rijkste Belgen trappelen ter plaatse

De tien procent rijkste Belgen bezat in 2012 31,54 % van het totale inkomen. Een status-quo ten opzichte van 2011.

De fiscale statistieken 2012 die de federale overheidsdienst Financiën gisteren heeft gepubliceerd, tonen een nauwelijks gewijzigde inkomensverdeling in ons land ten opzichte van een jaar eerder.

De 20,00 % rijkste Belgen bezit net niet de helft van het totale netto belastbare inkomen in ons land – 48,13 % om precies te zijn, een tiende van een procentpunt minder dan in 2011. Binnen de rijke club blijft de koek erg ongelijk verdeeld. De rijkste 10,00 % Belgen alleen is al goed voor 31,54 % van de rijkdom, ruim een derde dus. Opvallend, binnen die top tien gaat het rijkste procent Belgen er het meest op vooruit, namelijk van 7,50 % naar 7,54 %.

Op zich zijn het marginale verschuivingen natuurlijk. Maar over de langere termijn beschouwd zien we dat het aandeel van rijkste Belgen in het totale inkomen langzaam afkalft sinds 2007 (zie grafiek). Dit nadat de club fors aan terrein heeft gewonnen sinds 1984, een beweging die deze krant eerder analyseerde in de reeks De Kloof.

aandeel rijksten

Onderaan de ladder

Opvallend ook: de armste Belgen snijden een groter deel van de koek aan. De 20,00 % armste Belgen ontving in 2012 4,13 % van het netto belastbare inkomen, in 2011 was dat nog maar 3,88 %. Ook hier moeten de cijfers wel over langere termijn geanalyseerd worden. Midden jaren 80 bezat het armste kwintiel nog bijna 8,00 % van het totale inkomen. Sindsdien is hun aandeel in de totale rijkdom geleidelijk afgekalfd, terwijl dat van de rijkste Belgen toenam. We zien nu voorzichtig de omgekeerde evolutie.

Internationaal is ons land gelijker dan Angelsaksische landen, maar ongelijker dan Scandinavische landen. De data slaan voor alle duidelijkheid op de inkomensverdeling vóór belastingen. Eens die in rekening worden gebracht, samen met de socialezekerheidstransfers, dan wordt België één van de meest gelijke landen in Europa.

Bekijk hoe rijk uw gemeente is op www.standaard.be/inkomsten

Rijkste Belgen trappelen ter plaatse. De Standaard, 2014-12-02, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers