mens en samenleving logo

Noorse kroon minder waard dan Zweedse

Ook de Noor­se kroon heeft last van de aan­hou­den­de da­ling van de olie­prijs. De kroon zakte voor het eerst sinds 2000 onder pa­ri­teit te­gen­over de Zweed­se kroon.

kronen

Noor­we­gen is de groot­ste olie­pro­du­cent van West-Eu­ro­pa. De voor­bije de­cen­nia heeft Noor­we­gen een groot deel van zijn olie-in­kom­sten in een in­ves­te­rings­fonds ge­stopt. Het le­ver­de daar­mee een voor­beeld­rol van hoe je als land kunt om­gaan met een over­vloed aan olie. Het fonds had eind juni een waar­de van 890 mil­jard dol­lar, wat over­een­komt met 178.000 dol­lar per in­wo­ner. Een aan­zien­lijk stoot­kus­sen om tij­den van lage olie­prij­zen door te komen.

Maar dat be­te­kent niet dat een dip in de olie­markt geen bar­sten maakt in de Noor­se eco­no­mie. Vo­ri­ge week ver­laag­de de Noor­se cen­tra­le bank de rente voor het eerst in drie jaar tijd om de eco­no­mie te sti­mu­le­ren. De cen­tra­le bank waar­schuw­de bo­ven­dien dat er 50,00 % ri­si­co is dat er vol­gend jaar nóg een ver­la­ging komt .

‘De eco­no­mie zal onder druk blij­ven staan zo­lang de Brent-olie onder 70 dol­lar per vat no­teert’, zei de gou­ver­neur van de cen­tra­le bank.

Be­hal­ve de Noor­se kroon ston­den ook de mun­ten uit de ont­lui­ken­de mark­ten onder druk. Een Bloom­berg-in­dex die 20 groei­markt­mun­ten omvat, tikte het laag­ste ni­veau aan sinds 2002. Onder meer de Bra­zi­li­aan­se real, de Turk­se lira en ui­ter­aard de Rus­si­sche roe­bel kre­gen klap­pen.

Noorse kroon minder waard dan Zweedse. De Tijs, 2014-12-17, 28

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers