Escalatie Ruslandcrisis schrikt beleggers op

Rus­land be­leef­de een nieu­we bloed­ro­de han­dels­dag met verse diep­te­re­cords. De cen­tra­le bank trok mid­den in de nacht de rich­ting­ge­ven­de rente op van 10,50 % tot 17,00 %.

De cri­sis joeg de be­leg­gers eer­der tij­dens de han­dels­dag de stui­pen op het lijf en sleur­de de Eu­ro­pe­se beur­zen mee de die­pe­rik in. De roe­bel ver­loor tot meer dann 10 pro­cent. In de loop van de nacht trok de cen­tra­le bank de rente bru­taal op tot 17,00 %. In een ver­kla­ring zei de cen­tra­le bank dat de maat­re­gel de­va­lu­a­tie en in­fla­tie moet te­gen­gaan. Eer­der had de bank ge­pro­beerd de val van de roe­bel te stop­pen, maar te­ver­geefs. Een com­bi­na­tie van de zware val van de olie­prijs, Wes­ter­se sanc­ties en eco­no­mi­sche on­ze­ker­heid treft de Rus­si­sche mark­ten mid­scheeps. De bank raamt dat de Rus­si­sche eco­no­mie vol­gend jaar 4,50 % tot 4,70 % krimpt in­dien de olie op 60 dol­lar per vat blijft.

koersRoebel

Waar is de uit­gang aub? Dat is dezer dagen de meest ge­hoor­de vraag in Rus­land. De Rus­si­sche roe­bel daal­de gis­te­ren op­nieuw 10,00 % naar een vers diep­te­punt van 80 roe­bel per euro. De strijd tus­sen Mos­kou en Kiev spitst zich niet lan­ger al­leen toe op het con­flict in het oos­ten van Oekraïne, ook de titel van zwak­ste munt van het jaar staat op het spel (zie gra­fiek).

De be­leg­gers­vlucht liet zich niet al­leen op de geld­markt voe­len. De Rus­si­sche rente steeg met 20 ba­sis­pun­ten naar 13,00 %. Be­leg­gers eisen nu een ho­ge­re ver­goe­ding van Rus­land dan van Rwan­da. Om het plaat­je com­pleet te maken kreeg de beurs van Mos­kou een klap van 2,40 %. Tech­no­lo­gie­gi­gant Apple is nu in zijn een­tje meer waard dan de hele Rus­si­sche beurs samen.

‘Rus­land is op dit ogen­blik geen markt voor be­leg­gers, maar voor spe­cu­lan­ten’, vat Ronny Clae­ys het sen­ti­ment samen. Vol­gens de KBC Asset Ma­na­ge­ment-stra­teeg is het ver­trou­wen in het land com­pleet zoek. ‘Zelfs de Rus­sen plaat­sen hun geld lie­ver zo snel mo­ge­lijk in het bui­ten­land.’

De ge­vol­gen van de in­ter­na­ti­o­na­le sanc­ties en voor­al de forse da­ling van de olie­prijs laten steeds dui­de­lij­ke­re spo­ren na op de Rus­si­sche eco­no­mie. Zo kromp de in­du­striële pro­duc­tie in no­vem­ber on­ver­wacht.

Ook een Rus­si­sche olie­reus als Gaz­prom deelt fors in de klap­pen. In Lon­den kel­der­de het aan­deel gis­te­ren ruim 10,00 %. ‘Met een waar­de­ring van min­der dan 3 keer de ver­wach­te winst voor 2015 no­teert Gaz­prom spot­goed­koop. Maar als het ooit weer beter gaat in Rus­land, zal er nog vol­doen­de tijd zijn om in te stap­pen’, zegt Clae­ys.

De kel­de­ren­de roe­bel is ook slecht nieuws voor wes­ter­se be­drij­ven die veel in­kom­sten halen uit Rus­land. Vol­gens Clae­ys blij­ven de pro­ble­men be­perkt tot be­drij­ven die 5 tot 10 pro­cent of meer van hun omzet in Rus­land re­a­li­se­ren. Op de beurs van Brus­sel no­te­ren geen be­drij­ven met zo’n bloot­stel­ling.

In­ter­na­ti­o­naal haalt brou­wer Carls­berg 30,00 % van zijn omzet uit Rus­land. Ook voor Adi­das en Renault is Rus­land een be­lang­rij­ke markt. Toch lijkt een af­straf­fing Clae­ys wei­nig waar­schijn­lijk. ‘Het Rus­land-ri­si­co zit al in de prijs.’

VEKEMAN, J. Escalatie Ruslandcrisis schrikt beleggers op. De Tijd, 2014-12-16, 28.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo