mens en samenleving logo

Kelderende olieprijs stort Rusland in diepe crisis

Rus­land is de con­tro­le over zijn munt kwijt. De roe­bel dook gis­te­ren korte tijd met ruim een kwart naar 100 roe­bel per euro, een his­to­risch diep­te­punt. Sinds de zomer is de waar­de van de munt bijna ge­hal­veerd. Een sig­naal dat de markt haar ver­trou­wen in het land op­zegt.

Mos­kou nam dra­co­ni­sche maat­re­ge­len om de vrije val te stop­pen. In de nacht van maan­dag op dins­dag ver­hoog­de de cen­tra­le bank de rente in één trek van 10,50 % naar 17,00 %. Het paar­den­mid­del bleek al na een paar uur niet te vol­staan om de be­leg­gers­vlucht te stop­pen. ‘Wat nu ge­beurt, kon­den we ons een jaar ge­le­den zelfs niet in onze erg­ste nacht­mer­rie voor­stel­len’, ver­klaar­de de on­der­voor­zit­ter van de cen­tra­le bank, Ser­g­ei Sh­vets­ov.

De fi­nan­ciële cri­sis in Rus­land is voor­al het ge­volg van de forse da­ling van de olie­prijs. Om de be­gro­ting in even­wicht te hou­den re­kent het Krem­lin op 100 à 110 dol­lar per vat. Gis­te­ren zakte de olie­prijs voor het eerst sinds juli 2009 onder 60 dol­lar.

Door de da­len­de roe­bel is een zware re­ces­sie in Rus­land on­ver­mij­de­lijk. De grote vraag is wat die eco­no­mi­sche ma­lai­se zal doen met de po­pu­la­ri­teit van Vla­di­mir Poe­tin. De Rus­si­sche pre­si­dent dankt zijn sta­tus net aan het feit dat hij in 2000 een einde maak­te aan de eco­no­mi­sche chaos in de na­da­gen van zijn voor­gan­ger Boris Jelt­sin.

In Rus­land staat de ster van Poe­tin nu nog in het zenit. Met dank aan de in­lij­ving van de Krim en de ij­ze­ren vuist die hij te­gen­over het Wes­ten maakt in het con­flict met Oekraïne. Maar in­ter­na­ti­o­naal is de macht van Poe­tin voor­al ge­ba­seerd op de enor­me olie- en gas­voor­ra­den van het land. Als die niet het ver­wach­te geld in het laatje bren­gen, dreigt Poe­tin zijn kaar­ten te over­spe­len.

De cri­sis in Rus­land kan ook ne­ga­tie­ve ge­vol­gen heb­ben voor België. De uit­voer dreigt ver­der te dalen. En de crash van de roe­bel kan ban­ken met pro­ble­men op­za­de­len. Bel­gi­sche ban­ken heb­ben voor 513 mil­joen euro vor­de­rin­gen op Rus­land. De mark­ten tonen zich ook bij­zon­der vo­la­tiel door de cri­sis.

VEKEMAN, J. Kelderende olieprijs stort Rusland in diepe crisis. De Tijd, 2014-12-17, 1.

Lees ook Russische roebel rolt in de afgrond

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers