mens en samenleving logo

Economische waarde zakentoerisme bedraagt 1,4 miljard

De ruim 116.000 mee­tings en con­gres­sen die in Vlaan­de­ren en Brus­sel per jaar plaats­vin­den dra­gen voor 1,4 mil­jard euro bij tot de eco­no­mie, blijkt uit on­der­zoek van Toe­ris­me Vlaan­de­ren.

Toe­ris­me Vlaan­de­ren voer­de van mid­den 2013 tot in het voor­jaar van 2014 een on­der­zoek naar het be­lang van mee­tings en con­gres­sen in Vlaan­de­ren. En daar­uit blijkt dat er in 2012 zo’n 116.600 mee­tings en con­gres­sen plaats­von­den. De mees­te daar­van von­den plaats in Brus­sel, ge­volgd door Ant­wer­pen, Gent, Leu­ven en Brug­ge.

In 2013 ge­ne­reer­den mee­tings en con­gres­sen zo’n 4,4 mil­joen over­nach­tin­gen. Het me­ren­deel daar­van waren Bel­gen, ge­volgd door Brit­ten, Fran­sen, Ne­der­lan­ders, Duit­sers en Ame­ri­ka­nen.

Vol­gens het on­der­zoek geeft een or­ga­ni­sa­tor van een mee­ting ge­mid­deld 1.800 euro uit voor een een­daag­se mee­ting en 13.000 euro voor een meer­daag­se mee­ting. Het gaat dan onder an­de­re over de huur van de zaal, de ca­te­ring, au­dio­vi­su­e­le voor­zie­nin­gen, tol­ken, … Per jaar zou op die ma­nier zo’n 600 mil­joen euro wor­den uit­ge­ge­ven. Avond­ac­ti­vi­tei­ten en ex­cur­sies zou­den per jaar zo’n 126 mil­joen euro op­bren­gen. En deel­ne­mers aan de mee­tings en de con­gres­sen zou­den al­le­maal samen zo’n 677 mil­joen euro per jaar uit­ge­ven. Samen wordt de eco­no­mi­sche waar­de van het za­ken­toe­ris­me vol­gens het on­der­zoek dus ge­raamd op 1,4 mil­jard euro.

Toch slaagt Vlaan­de­ren en Brus­sel er on­vol­doen­de in om grote mee­tings en con­gres­sen bin­nen te halen. Een min­der­heid van de con­gres­sen telt meer dan 250 deel­ne­mers.

Weyts wil ster­ker in­zet­ten op za­ken­toe­ris­me. Vol­gens de mi­nis­ter is er een groot po­ten­ti­eel. ‘De ge­mid­del­de be­zoe­ker van een kunst­stad geeft 142 euro uit. Voor de ge­mid­del­de con­gres­deel­ne­mer is dat 230 euro. Dat geeft met­een het be­lang aan het van het za­ken­toe­ris­me voor Vlaan­de­ren,’ zegt Weyts.

BLOMME, P. Economische waarde zakentoerisme bedraagt 1,4 miljard. De Tijd, 2014-12-02, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers