‘Michel brengt hersens, ervaring en geld’

STEEDS MEER ONDERNEMERS RICHTEN EIGEN INVESTERINGSFONDS OP

Serie-ondernemer Michel Akkermans verkocht recent samen met Jurgen Ingels het bedrijf Clear2Pay. Nu zet hij zijn schouders onder het nieuwe startersfonds Volta Ventures. Steeds meer ondernemers werpen zich dezer dagen op als investeerder na de verkoop van hun bedrijf.

‘Michel brengt hersens, ervaring en geld mee. Noem het maar smart money’, zegt een betrokkene. De gesprekken zitten nog in een vroege fase en het zal nog enkele weken duren vooraleer ze afgerond worden, maar het concept is duidelijk. Michel Akkermans, die aan de basis lag van enkele beloftevolle Vlaamse technologiebedrijven, stopt een deel van zijn vermogen in Volta Ventures. Hij neemt er ook een operationele rol op naast de twee kopstukken Frank Maene (ex-Big Bang Ventures, Hummingbird) en Filip Vandamme (ex-FLV Fund, ex-Barco).

Zwaargewicht

Volta Ventures is een nieuw Vlaams technologiefonds in oprichting dat opgestart werd met de steun van dertig investeerders die hun sporen hebben verdiend in de ondernemingswereld. Ze vormen het netwerk waarop de operationele leiding van Volta straks een beroep kan doen om starters te coachen of om advies bij in te winnen. Onder meer Wim De Waele (iMinds), Jurgen Ingels (Clear2Pay) en Jan Vorstermans (ex-Telenet) stonden mee aan de wieg van Volta.

Michel Akkermans is een zwaargewicht in de technologiebranche. Hij richtte in 1989 op 28-jarige leeftijd het softwarebedrijf Fics op, dat hij later uitbouwde tot een internationale speler met meer dan 700 medewerkers. Na de verkoop van Fics zette hij mee zijn schouders onder Clear2Pay, waarvan hij ceo en co-aandeelhouder werd. Akkermans en zijn zakelijke partner Jurgen Ingels verkochten het bedrijf recent voor 375 miljoen euro.

Opvallend is dat Akkermans en Ingels allebei een deel van hun vermogen herinvesteren in een durfkapitaalfonds. Akkermans doet dat bij Volta terwijl Ingels, eveneens actief in het Volta-netwerk, een eigen fonds opricht: Smartfin Capital. Bart Luyten (Sniper Investments) en financieel analist Edward Schiettecatte ondersteunen mee dat initiatief van 75 miljoen euro.

Smartfin heeft de ambitie al wat rijpere bedrijven een groeiversnelling te bezorgen, Volta investeert in de allereerste levensfase van nieuwe starters. Het initiatief van Akkermans mikt op 40 tot 50 miljoen euro en past in een bredere trend waarbij ondernemers die een bedrijf uitgebouwd en verkocht hebben, hun geld opnieuw investeren in beloftevolle startersbedrijven.

Business angel

Sommigen, zoals biotech-investeerder Rudi Mariën (ex-Innogenetics), doen dat niet via een eigen fonds maar als ‘business angel’. Vanuit Telenet zijn er twee initiatieven ontstaan. Dat van ex-ceo Duco Sickinghe (Fortino) en dat van ex-coo Jan Vorstermans (Quonova). Voormalig Barco-ceo Martin De Prycker leidt het fonds Qbic van ex-PGS-veteraan Marc Zabeau.

Buiten de technologiesector valt het initiatief van Ivo Marechal op. Hij stichtte samen met Alain Keppens (ex-Gimv) Down2Earth, dat in kmo’s investeert en al 66 miljoen ophaalde. Eerder al lanceerde Jos Sluys (ex-Arinso) zijn fonds Saffelberg, dat onder meer in Electrawinds investeert.

DENDOOVEN, P. ‘Michel brengt hersens, ervaring en geld’. De Standaard, 2014-11-06, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo