mens en samenleving logo

Hoe gelijk zijn man en vrouw op Belgische werkvloer?

Genderongelijkheid krimpt geleidelijk aan wereldwijd . Van de 111 landen die in 2006 al aan een globaal onderzoek deelnamen, boekten er 105 vooruitgang. Ook België schoof een plaatsje op naar boven op de wereldranglijst voor gendergelijkheid en staat nu op de 10e plaats.

Het goede nieuws is dus dat er vooruitgang geboekt wordt, maar spijtig genoeg is er nog steeds geen sprake van volledige gendergelijkheid. Naar schatting zou het nog tot 2095 duren voor er echte gendergelijkheid is.

Wereldranglijst

Het World Economic Forum onderzoekt al sinds 2006 de mate waarin vrouwen toegang hebben tot de arbeidsmarkt, het onderwijs, de gezondheidszorg en in hoeverre ze vertegenwoordigd zijn in regerings- en beslissingsorganen. Dit jaar publiceerden ze voor de negende keer hun rapport over gendergelijkheid.

België stijgt één plaats sinds vorig jaar met een score van 78,00 %. Niet slecht, maar we laten wel de Scandinavische landen voor gaan. IJsland staat op nummer 1, gevolgd door Finland, Noorwegen en Zweden. Ook Denemarken, Nicaragua, Rwanda, Ierland en de Filipijnen doen het beter.

Kloof

Toch is het nog geen enkel van de 142 deelnemende landen gelukt om de kloof volledig te dichten. Op sommige vlakken konden enkele landen wel de genderongelijkheid weggommen, maar er is nog werk aan de winkel.

Uit het onderzoek blijkt dat de genderongelijkheid het kleinst is op het gebied van gezondheid. 35 landen, waaronder ook België, wisten de kloof in de gezondheidszorg volledig te dichten. Ook op het vlak van onderwijs hebben 25 landen de volledige gelijkheid behaald. De afgelopen 9 jaar werd de grootste vooruitgang weliswaar geboekt op het vlak van economische participatie en de toegang tot het politieke leven, maar toch blijft de kloof daar het grootst.

Achteruitgang

Hoewel de meerderheid van de landen vooruitgang wist te boeken sinds 2006, blijven er toch enkele landen onderaan de ranglijst bengelen. 6 landen zagen de ongelijkheid in hun land zelfs groeien, waaronder Tunesië, Jordanië, Sri Lanka, Mali, Kroatië en Macedonië. Ook Jemen blijft onderaan het lijstje hangen, daar raakte de genderkloof voor amper 51% gedicht.

Gendergelijkheid op de werkvloer

Op internationaal vlak ziet het WEF op 9 jaar tijd enkel een opvallende verbetering van de gendergelijkheid op de werkvloer. Op het vlak van economische participatie en economische kansen schommelt de gendergelijkheid wereldwijd rond 60,00 %, een stijging met 4,00 % in vergelijking met 2006.

Volgens het WEF, kan hieruit afgeleid worden dat het aan dit tempo nog 81 jaar zal duren voor er daadwerkelijk sprake is van gendergelijkheid.

Hoe gelijk zijn man en vrouw op Belgische werkvloer?  www.jobat.be, 2014-11-10. Geraadpleegd op 2014-11-10 via www.jobat.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers