Biocartis en MyCartis geven durfkapitaalmarkt boost

Durf­ka­pi­taal­fond­sen heb­ben in het derde kwar­taal 81 mil­joen euro geïnves­teerd in Bel­gi­sche groei­be­drij­ven. Twee deals ‘red­den’ het kwar­taal: Bio­car­tis en My­Car­tis.

Het on­der­zoeks­bu­reau Dow Jones Ven­tu­re­Sour­ce pu­bli­ceert elk kwar­taal een over­zicht van de durf­ka­pi­taal­in­ves­te­rin­gen in de VS en Eu­ro­pa. Durf­ka­pi­taal omvat in­ves­te­rin­gen in jonge on­der­ne­min­gen in de vorm van zaai-, start- of groei­ka­pi­taal. In te­gen­stel­ling tot vol­le­di­ge over­na­mes gaat het voor­al om min­der­heids­be­lan­gen.

Ge­com­bi­neerd met de ge­ge­vens van De Tijd komt het to­taal voor het derde kwar­taal op 81,04 mil­joen euro. Dat is fors meer dan in de eer­ste zes maan­den van het jaar (61,85 mil­joen) en brengt het to­taal tot en met sep­tem­ber op 142,89 mil­joen. Maar het beeld wordt ver­te­kend door de deals van Bio­car­tis en My­Car­tis. De twee haal­den begin sep­tem­ber samen 79,5 mil­joen euro op. Enkel het soft­wa­re­be­drijf D-Sight (1 mil­joen euro), de IT-spe­ci­a­list Che­qroom (0,2 mil­joen) en Lu­ce­da Pho­to­nics (0,34 mil­joen) tank­ten in de zomer even­eens geld bij.

De om­vang­rij­ke ka­pi­taal­ron­de van Bio­car­tis moet het bi­o­tech­be­drijf toe­la­ten zijn eer­ste pro­duct – het mi­ni­lab Idyl­la – te lan­ce­ren, eerst in Eu­ro­pa, na­dien we­reld­wijd. Bio­car­tis is ook be­trok­ken bij My­Car­tis. Dat is het re­sul­taat van de fusie van zijn af­de­ling Eva­lu­a­ti­on en het bi­o­tech­be­drijf Pro­no­ta. Het ge­fu­seer­de be­drijf haal­de bij zijn op­rich­ting met­een 15 mil­joen op.

Bio­car­tis te­kent voor de groot­ste ka­pi­taal­ron­de van een Bel­gisch groei­be­drijf dit jaar. Het pikt de plaats in van de spe­ci­a­list in an­ti­con­cep­tie­mid­de­len voor vrou­wen Mi­thra, die begin dit jaar 18 mil­joen euro op­haal­de.

Eu­ro­pees waren in het derde kwar­taal slechts twee ka­pi­taal­ron­des gro­ter dan die van Bio­car­tis. De Duit­se on­li­ne­maal­tijd­be­zor­ger De­li­ve­ry Hero voert met 259 mil­joen euro de lijst aan. Durf­fond­sen in­ves­teer­den in die pe­ri­o­de in Eu­ro­pa 2,3 mil­jard euro in 323 on­der­ne­min­gen. Dat is een derde meer dan in het derde kwar­taal van 2013, maar voor­al het hoog­ste geïnves­teer­de be­drag sinds het derde kwar­taal van 2001 (2,7 mil­jard).

SEPHIHA, M. Biocartis en MyCartis geven durfkapitaalmarkt boost. De Tijd, 2014-10-28, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo