Wat verandert er op 1 juli 2014?

Zelfstandigen krijgen evenveel kinderbijslag als werknemers
Kinderbijslag

Zelfstandigen en werknemers krijgen evenveel kinderbijslag. Momenteel ontvangt het eerste kind van een zelfstandige 84,43 euro, tegen 90,28 euro voor het eerste kind van een loontrekkende.
Door de gelijkschakeling zal de kinderbijslag voor zelfstandigen op ruim tien jaar met 140 procent gestegen zijn, aldus bevoegd minister Sabine Laruelle (MR). ‘In 2003 ontving een kind van een zelfstandige de helft van de kinderbijslag die werd betaald aan een kind van een loontrekkende.’
Vanaf juli zal bovendien het enige kind of het jongste kind van een zelfstandige ook recht hebben op de leeftijdstoeslag, zoals dat al het geval was voor de loontrekkenden.
Vanaf 1 juli is overigens niet meer de federale overheid, maar wel de deelstaten bevoegd voor de gezinsbijslag. In een eerste fase blijven de kinderbijslagfondsen en FAMIFED, de vroegere Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW), verder bevoegd voor het beheer en de uitbetaling van de gezinsbijslagen. Ten vroegste vanaf 1 januari 2016 kan een gemeenschap of de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie beslissen om daar zelf voor in te staan.

Bron: De Standaard – 1 juli 2014

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo