ECB bereid geld te drukken om te lage inflatie op te krikken

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) heeft gis­te­ren de deur ge­o­pend voor bij­ko­men­de sti­mu­le­rings­maat­re­ge­len om de te lage in­fla­tie om­hoog te duwen. Een van de op­ties is geld druk­ken om obli­ga­ties op te kopen.

ECB-voorzitter Mario Draghi deelde gisteren mee dat de basisrente stabiel blijft op 0,25 %.
‘De raad van be­stuur be­looft una­niem ook niet-con­ven­ti­o­ne­le in­stru­men­ten te ge­brui­ken om de ri­si­co’s van een te lange pe­ri­o­de van lage in­fla­tie te be­strij­den.’ Met die zin heeft de ECB de spe­cu­la­tie over een ver­de­re ver­soe­pe­ling van het mo­ne­tair be­leid sterk doen toe­ne­men.

De ECB staat onder druk omdat de in­fla­tie in maart lager was dan ver­wacht. De in­fla­tie ver­traag­de tot amper 0,5 %, het laag­ste peil in meer dan vier jaar. Ze is veel lager dan de doel­stel­ling, want de ECB streeft naar een in­fla­tie van ‘min­der dan maar dicht bij 2 %.’

Met niet-con­ven­ti­o­ne­le maat­re­ge­len be­doelt de ECB alle in­gre­pen be­hal­ve een ver­la­ging van de ba­sis­ren­te. Zoals ver­wacht be­slis­te ze de ba­sis­ren­te sta­biel te hou­den op 0,25 %.

ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi on­der­streep­te dat een kwan­ti­ta­tie­ve ver­soe­pe­ling van het mo­ne­tair be­leid (QE) een van de op­ties is. QE is jar­gon voor het druk­ken van geld om obli­ga­ties te kopen. De Ame­ri­kaan­se cen­tra­le bank heeft de jong­ste jaren via QE voor dui­zen­den mil­jar­den staats­obli­ga­ties en her­ver­pak­te hy­po­the­ken ge­kocht om de lan­ge­ter­mijn­ren­te laag te hou­den.

Tot voor kort was QE een taboe in de eu­ro­zo­ne en voor­al in Duits­land. Maar Jens Weid­mann, de voor­zit­ter van de Duit­se Bun­des­bank, zei vo­ri­ge week dat hij QE niet meer uit­sluit op voor­waar­de dat het ver­bod op mo­ne­tai­re fi­nan­cie­ring (geld druk­ken om be­gro­tings­te­kor­ten te fi­nan­cie­ren) niet wordt over­tre­den.

‘We heb­ben over ver­schei­de­ne maat­re­ge­len ge­praat’, sig­na­leer­de Drag­hi. Hij ver­meld­de een ver­la­ging van de ba­sis­ren­te, een ne­ga­tie­ve de­po­si­to­ren­te, QE en een ver­len­ging of uit­brei­ding van kre­diet­ver­le­ning aan de ban­ken.

Waar­om heeft de ECB gis­te­ren nog geen con­cre­te maat­re­ge­len aan­ge­kon­digd? Drag­hi: ‘Het be­lang­rijk­ste me­nings­ver­schil was of het in­fla­tie­cij­fer van maart de in­fla­tie­voor­uit­zich­ten op mid­del­lan­ge ter­mijn dui­de­lijk doet dalen. We heb­ben meer in­for­ma­tie nodig om dat te be­oor­de­len.’

Er zijn vol­gens Drag­hi twee re­de­nen waar­om on­ze­ker­heid be­staat over de in­fla­tie­voor­uit­zich­ten. Hij merk­te op dat Pasen in 2014 ab­nor­maal laat valt, waar­door de prijs van rei­zen later stijgt dan in 2013. Voorts zijn de ener­gie­prij­zen vo­la­tiel.

Een lange pe­ri­o­de van lage in­fla­tie houdt vol­gens Drag­hi drie ri­si­co’s in. In de eer­ste plaats kun­nen de in­fla­tie­ver­wach­tin­gen dalen en af­wij­ken van de in­fla­tie­doel­stel­ling. Voorts hin­dert de lage in­fla­tie het her­stel van de con­cur­ren­tie­kracht in zwak­ke eu­ro­lan­den. Ten slot­te be­moei­lijkt zij schuld­af­bouw.

Voorts on­der­streep­te de ECB dui­de­lij­ker dan vroe­ger dat de erg lage in­fla­tie mede te wij­ten is aan de stij­ging van de euro. ‘We zul­len de mo­ge­lij­ke ge­vol­gen van wis­sel­koers­ont­wik­ke­lin­gen van nabij op­vol­gen.’

VERVENNE, W. ECB bereid geld te drukken om te lage inflatie op te krikken. De Tijd, 2014-04-04, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo