ECB houdt rente op laagterecord

De Europese Centrale Bank houdt de belangrijkse rentevoet ongewijzigd op 0,25 %, een historisch laag niveau. De beslissing van de ECB was algemeen verwacht.

Dat meldt de ECB in een maandelijkse update. Het is nu uitkijken naar de toelichting van voorzitter Mario Draghi. Mogelijk kondigt hij andere maatregelen aan om de economie aan te zwengelen.

De rente staat sinds november op 0,25 %. Deze rente heeft betrekking op de vergoeding die gevraagd wordt voor het ter beschikking stellen van middelen aan banken, maar heeft onrechtstreeks ook een invloed op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.

De ECB houdt de rente zo laag omdat het dan voor banken makkelijker is om kredieten te verschaffen aan bedrijven, wat de economie als geheel ten goede moet komen.

Inflatie

In Amerika is deze rente al enkele jaren tot 0 % gezakt. Analisten sluiten dit scenario voor Europa ook niet volledig uit. Probleem is dat dit scenario kan gepaard gaan met een stijging van de inflatie, maar aangezien ook die momenteel erg laag is, maakt de ECB zich daar momenteel geen zorgen over. Een daling van de inflatie lag in november zelfs mee aan de basis om de bankenrente te verlagen.

VK

Ook de Britse nationale bank brengt deze maand opnieuw geen wijzigingen aan in het monetaire beleid.Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft onveranderd op het historisch lage niveau van 0,5 %. De BoE gaf enkele maanden geleden aan dat de rente op het huidige peil blijft zolang de werkloosheid in Groot-Brittannië hoger is dan 7 % van de beroepsbevolking en de inflatie niet al te sterk dreigt op te lopen.

De BoE hield donderdag ook zoals verwacht het stimuleringsprogramma voor de Britse economie ongewijzigd. De bank heeft 375 miljard pond (454 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt gepompt door schuldpapier op te kopen.

LECLUYSE, W. ECB houdt rente op laagterecord. www.standaard.be, 2014-01-09. Geraadpleegd op 2014-01-09 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo