Dagelijks meer dan dertig zwartwerkers betrapt

Elke dag worden gemiddeld 33 zwartwerkers betrapt, vooral in de horeca

De Sociale Inspectie, de RSZ, de diensten voor Toezicht op de Sociale Wetten en de RVA voerden vorig jaar een half miljoen gerichte controles uit op zwartwerk. 12.000 zwartwerkers, of 33 per dag, liepen daarbij tegen de lamp. Dat melden Het Laatste Nieuws, Le Soir en Sudpresse zaterdag. Dankzij deze controles kon bijna 400 miljoen euro gerecupereerd worden.

Er werden ook 36.000 gerichte controles uitgevoerd in verdachte dossiers, om fraude op te sporen. Bij 32 procent van die controles werd zwartwerk ontdekt: werknemers die niet zijn ingeschreven bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, buitenlandse werknemers die niet zijn aangegeven of mensen die slechts deels in het wit werken.

Vooral in de horeca komt deze soort fraude vaak voor. Er werden liefst 4.800 zware inbreuken vastgesteld. De bouw komt op de tweede plaats met 1.400 gevallen van fraude. In de detailhandel werden 880 zwartwerkers betrapt, in de fruitpluk en bij tuinders 700.

De 400 miljoen euro die gerecupereerd kon worden komt voornamelijk van de patronale bijdragen die door de werkgevers omzeild werden. Maar ook werkloosheidsuitkeringen die ten onrechte ontvangen werden, worden teruggevorderd.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo