China, Japan en Zuid-Korea willen vrijhandelszone creëren

Samen zijn de drie landen goed voor een bruto binnenlands product van 19,6%. In 2010 namen de drie landen 18,5% van de wereldwijde export voor hun rekening, volgens een studie die de drie landen presenteerden.

Volgens The Financial Times motiveerde de Chinese premier Wen Jiabao (foto) de wil om meer samen te werken als volgt: “Veel landen zoeken manieren om hun regionale economie via integratie te versterken en zo hun marktaandeel uit te breiden en hun competitiviteit te verhogen. Dit in antwoord op het tragere economisch herstel en een groeiend handelsprotectionisme wereldwijd.” De onderhandelingen over een vrije handels overeenkomst (FTA in het Engels) zouden dit jaar nog moeten beginnen.

China is de grootste handelspartner van Japan en Zuid-Korea. Een vrijhandelsovereenkomst zou het Chinese bruto binnenlands product met 2,9% kunnen doen stijgen, dat van Japan met 0,5% en dat van Zuid-Korea met 3,1%. Frappant detail is wel dat Japan ook mee gaat doen aan onderhandelingen in het kader van een trans-Pacific Partnership (TPP), een initiatief van de regering Obama. China en Zuid-Korea doen daar niet aan mee. Japan ziet geen conflict ontstaan tussen deze twee initiatieven. Volgens de Japanse premier Yoshihiko Noda ‘kunnen de twee initiatieven elkaar aanvullen”.

Wat nog moet worden geslecht, zijn onderlinge geschilpunten tussen China, Japan en Zuid-Korea. Bijvoorbeeld over gasvoorraden in de Chinese Zee waar zowel Japan als China aanspraak op maken en de Chinese steun aan Noord-Korea, dat door Japan en Zuid-Korea als een bedreiging wordt gezien vanwege zijn nucleaire ambities.

Bron: De Lloyds

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo