Begrotingstekort loopt op tot 12 miljard

Het begrotingstekort loopt tegen het einde van de regeerperiode in 2024 op tot 11,8 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw rapport.

Het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, heeft nieuwe langetermijnvooruitzichten voor de begroting klaar. Het begrotingstekort loopt tegen het einde van de regeerperiode op tot 11,8 miljard euro. Voor de gezamenlijke overheid (inclusief de regio’s) is dat 14 miljard euro.

begrotingstekort

Het structurele begrotingstekort, de beste graadmeter voor de gezondheid van de begroting, klimt tegen het einde van de regeerperiode in 2024 naar 11,38 miljard euro of 2,10 % van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat komt overeen met het alarmerende beeld dat de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) vorige week hadden geschetst. Het structureel tekort van de gezamenlijke overheid loopt op tot 13,3 miljard in 2024.

Het wordt een bijna onmogelijke klus de begrotingsdoelstellingen te halen die de regering-Michel bij Europa heeft ingediend. Voor volgend jaar voorzag de regering in een klein structureel tekort en voor het jaar nadien in een evenwicht.

Als die doelstellingen worden gevolgd, zou bij de opmaak van de begroting 2020 ruim 8 miljard euro bespaard moeten worden. En het jaar nadien nog ruim 1 miljard extra. Er lijkt niets anders op te zitten dan de doelstelling van een begroting in evenwicht in 2021 opnieuw los te laten.

Welke coalitie ook aan de macht komt, de overheidsfinanciën op orde krijgen wordt een erg moeilijke opdracht. De cijfers uit het rapport van het monitoringcomité houden bovendien nog geen rekening met alle belastingverlagingen die tijdens de verkiezingscampagne zijn beloofd.

Voor ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) geven de cijfers aan dat ‘de tijd dringt voor de vorming van een volwaardige federale regering’.

‘De komende jaren is het beheersen van het budget een van de belangrijkste uitdagingen, onder meer door de kostprijs van de vergrijzing die jaar na jaar stijgt. Alleen een volwaardige en slagkrachtige regering kan die uitdaging aanpakken’, zegt hij in een reactie.

De Croo verwijst ook naar de verslechterde situatie voor de begroting van 2019. Eerder bleek al dat het begrotingstekort dit jaar dubbel zo groot wordt als verwacht. ‘Eind vorig jaar bedroeg het nominaal tekort van de gezamenlijke over- heden 0,70 %, het monitoringcomité gaat ervan uit dat dat tegen eind dit jaar oploopt naar 1,50 %. Het is nu zeker: door de vroegtijdige val van de regering eind vorig jaar is 2019 op begrotingsvlak een verloren jaar. Als men de komende weken niet start met de vorming van een federale regering, zal ook 2020 dat zijn. Alles wat men nu niet doet, zal men later dubbel moeten doen’, zegt De Croo.

Ook ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) vindt het ‘meer dan ooit nodig’ voort te maken met de federale formatie, al maant ze ook aan tot voorzichtigheid. ‘Het zijn hypotheses op basis van een onveranderd beleid. De schattingen voor 2024 gaan dus uit van geen enkel nieuw initiatief deze legislatuur, wat hoogst onwaarschijnlijk is.’

MOENS, B. Begrotingstekort loopt op tot 12 miljard. De Tijd, 3 september 2019, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo