Belgische economie koelt verder af

De economische groei is in het tweede kwartaal naar 0,20 % gedaald, het laagste peil in bijna twee jaar. Een heropleving in de nabije toekomst is weinig waarschijnlijk.

groei

De Belgische economie is in de periode april-juni voor het tweede kwartaal op rij afgekoeld, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg maar met 0,20 %, tegenover 0,30 % in het eerste kwartaal.

Het is van het derde kwartaal van 2017 geleden dat de groei zo laag was. De groeivertraging werd verwacht. De meeste economen hadden 0,20 % groei voorspeld, leerde een peiling van De Tijd.

Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, denkt dat de netto-uitvoer in het tweede kwartaal terugviel. Hij merkt op dat het Verenigd Koninkrijk in het eerste kwartaal grote voorraden aanlegde in het vooruitzicht van de brexit, die eind maart werd verwacht. ‘Die voorraadopbouw heeft begin dit jaar wellicht de export naar het Verenigd Koninkrijk gestimuleerd.’

Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, onderstreept dat de groei van de bedrijfsinvesteringen vertraagt. ‘De bedrijven hebben niet veel vertrouwen, ook als gevolg van de handelsconflicten.’

Beide economen denken dat de gezinsconsumptie de groei ondersteunt. Vanden Houte spreekt van een inhaalbeweging. De Leus merkt op dat de koopkracht toeneemt.

Over de economische vooruitzichten zijn de twee economen relatief somber. ‘De Britse premier Boris Johnson geeft het vertrouwen geen boost’, waarschuwt De Leus. BNPP Fortis verwacht in het derde en vierde kwartaal telkens 0,20 % groei en voor het hele jaar 1,10 % groei.

Vanden Houte merkt op dat de eerste indicatoren van juli wijzen op een verdere groeivertraging in het derde kwartaal. ‘Voorlopende indicatoren, zoals de bestellingen, dalen.’ ING voorspelt voor het derde en vierde kwartaal een groei van gemiddeld 0,10 % en voor 2019 en 2020 een groei van telkens 1,00 %.

Ook in Frankrijk daalt de groei. De Franse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,20 %, versus 0,30 % in het eerste kwartaal. Eurostat publiceert vandaag groeicijfers voor de eurozone.

VERVENNE, W. Belgische economie koelt verder af. De Tijd, 31 juli 2019, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo