China slaat terug en viseert FedEx

De handelsoorlog escaleert. Peking begint een onderzoek naar de pakjesverdeler FedEx en veroordeelde dit weekend publiek de agressieve handelstactiek van Trump.

De handelsspan­ningen tussen de VS en China blijven oplopen. In een reactie op het ingaan van extra Amerikaanse importheffingen op Chinese producten kwam dit weekend vanuit ­Peking voor het eerst een duidelijke reactie. Het staatspersbureau Xinhua maakte bekend dat de Chinese autoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar de Amerikaanse pakjesverdeler FedEx. Het Amerikaanse bedrijf zou de ‘legitieme rechten en belangen’ van Chinese klanten hebben ondermijnd door enkele pakketten niet bij de juiste afnemers te leveren.

‘Vergissing’

Volgens het persagentschap Reuters gaat het om minstens twee pakketjes die vanuit Japan bestemd waren voor het Chinese technologieconcern Huawei, maar omgeleid werden naar de VS. Ook bij twee andere pakketjes, verzonden vanuit Vietnam, zouden pogingen tot omleiding zijn vastgesteld. FedEx ontkent dat. Volgens het Amerikaanse bedrijf werden de pakjes ‘per vergissing’ naar het verkeerde adres gestuurd, maar ondanks publieke verontschuldigingen nemen Peking (en Huawei) voorlopig geen genoegen met die uitleg.

De concrete gevolgen voor Fed­Ex zijn voorlopig nog niet duidelijk. Zeker is alleen dat Huawei al heeft aangekondigd zijn relatie met de Amerikaanse pakjesver­deler te ‘heronderzoeken’. Even werd zelfs gevreesd dat FedEx op een Chinese lijst met ‘onbetrouwbare’ buitenlandse bedrijven zou terechtkomen. Maar dat is wellicht voorbarig. De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, verklaarde gisteren dat dit ‘een te verregaande interpretatie’ van de gebeurtenissen was. Al voegde hij er wel dreigend aan toe dat China alle buitenlandse bedrijven welkom blijft heten die ‘binnen de wet opereren’.

Intimidatie

De toon was daarmee gezet. Uit de rest van de verklaringen van Shouwen – die als Chinese vice­minister de voorbije maanden de handelsgesprekken met de VS mee leiding gaf op het niveau van de werkgroepen – bleek dit weekend nogmaals dat Peking niet van plan is te buigen voor Trump.

Volgens Shouwen dragen de VS de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderlinge handelsgesprekken, waarin ze volgens Peking intimidatie’ en ‘dwang’ gebruikten. Verdere gesprekken kunnen alleen maar gevoerd worden in een sfeer van vertrouwen, eerlijkheid en onderling respect. De strategie van de VS om altijd het maximum te vragen en door een escalatie van de handelsoorlog toegevingen van China af te dwingen, zal volgens Peking niet lukken.

‘Wanneer je de VS een hand geeft, nemen ze je arm’, staat volgens het persagentschap Bloomberg te lezen in een Chinees witboek over het verloop van de voorbije handelsgesprekken, een officieel document dat gisteren werd bekendgemaakt. Daarin staat nogmaals de duidelijke waarschuwing dat China geen handelsoorlog wil met de VS, maar dat Peking als het zover komt, niet zal toegeven en de strijd zal aangaan. Volgens China is er alleen een handelsakkoord ‘als er over alles een akkoord wordt gevonden’.

G20 in Japan

‘De handelsoorlog heeft de VS niet opnieuw groot gemaakt’, benadrukt Peking in het witboek. ­Integendeel, het heeft de Amerikaanse economie zwaar beschadigd. En de laatste reeks van tariefverhogingen zal volgens China ‘alles nog erger maken, voor alle betrokken partijen’.

De voorwaarde voor een handelsakkoord is volgens China dat de VS alle bijkomende import­tarieven op Chinese goederen schrappen, Trump akkoord gaat met realistische afspraken over Chinese aankopen van Amerikaanse goederen en er een goede balans wordt gevonden in de tekst van het handelsakkoord.

Het Witte Huis wilde gisteren niet op bovenstaande uitspraken reageren. Maar de gebeurtenissen van dit weekend zullen de sfeer tussen beide landen ongetwijfeld niet bevorderen. De eerstvolgende ontmoeting tussen Trump en de Chinese leider Xi Jinping, gepland tijdens de G20 in Japan, dreigt eind deze maand onder grote spanning van start te gaan.

TANGHE, N. China slaat terug en viseert FedEx. De Standaard, 3 juni 2019, 20.

handelsoorlog

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo