mens en samenleving logo

Kookboeken, diëtist en schoenen van de webwinkel bepalen mee uw loon

De indexkorf bevat nu ook kookboeken, thermische kompressen, tatoeages en schoenen van webwinkels. De prijs van de producten in de korf bepaalt mee de lonen.

Wat er allemaal in de indexkorf komt, wordt bepaald door de sociale partners. Elk jaar in januari worden er nieuwe producten toegevoegd om beter aan te sluiten bij de werkelijke levenskost. Nieuw dit jaar: de huur van een studentenkamer, het uurtarief van een dakwerker, het vervangen van een deurslot, thermische kompressen, tweedehandswagens, kookboeken, consultatie van een diëtist, tatoeages en kinderwagens.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft het akkoord van de sociale partners en academici, die de indexcommissie vormen, bekrachtigd. De index ligt aan de basis van de verhoging van lonen en uitkeringen. “De prijzen worden steeds nauwkeuriger gemeten door gebruik te maken van kassagegevens van supermarkten en door prijzen uit webshops te scannen”, zegt Peeters.

De korf wordt elk jaar verfijnder en geeft een steeds duidelijker beeld van de levenskost in België. Zo is het aandeel van vliegtuigtickets uitgebreid. Tot nu werd bij het meten van die prijzen rekening gehouden met boekingen die vier maanden vooraf werden gedaan. Maar omdat de Beg steeds vaker kort voor vertrek boekt, worden nu ook boekingen van twee weken voor het vertrek toegevoegd aan de korf.

Nog een belangrijke nieuwigheid is de grotere rol van webscraping. Daarmee worden automatisch gegevens van web- pagina’s afgehaald. Omdat webwinkels steeds belangrijker worden, voegt de commissie dit jaar ook de onlineprijzen van schoenen, weekends aan zee, hotelkamers, studentenkamers en tweedehandswagens toe.

Kookboeken, diëtist en schoenen van de webwinkel bepalen mee uw loon. De Morgen, 15 januari 2019, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers