mens en samenleving logo

Spaarders zijn dupe van economische tegenwind

De zwakke conjunctuur is geen goed nieuws voor spaarders. Het zou langer kunnen duren voor de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogt.

De kans dat er binnen ­afzienbare tijd beweging komt in de rente op uw spaarboekje is de afge­lopen weken kleiner geworden. De ­financiële markten houden er ernstig rekening mee dat de ECB pas in 2020 iets aan de negatieve depositorente zal doen.

De ECB heeft tot nu toe de lijn aangehouden dat het huidige rentepeil minstens tot het einde van de ­zomer van 2019 gehandhaafd blijft. Een renteverhoging zou er dus ten vroegste in de tweede jaarhelft kunnen komen. Maar beleggers achten de kans dat dit gebeurt nu kleiner dan 50,00 %, blijkt uit waarschijnlijkheidsberekeningen op de rentemarkt. Bovendien heeft de markt de verwachte datum voor de eerste verhoging naar achteren verschoven. De zogenaamde ­forward rates laten zien dat er over een jaar een rente verwacht wordt die nauwelijks hoger is dan nu. Pas over twee jaar wordt er een merkbare verhoging verwacht. Vooral de afgelopen weken zijn de markten de renteverwachtingen anders gaan inschatten.

Twijfel ontstaan

Dat komt doordat de conjunctuur aan het verslechteren is, legt ING-econoom Philippe Ledent uit. Onder meer de recessiedreiging in Duitsland speelt daarbij een rol (lees artikel hier). Ook de Franse economie blijft kwakkelen. ‘Er ontstaat inderdaad meer en meer twijfel over de mogelijkheid dat de ECB dit jaar nog een renteverhoging doorvoert’, zegt hij. ‘De kans dat het er nog van komt is nu fiftyfifty’.

De prognose van de ECB over de economische groei is optimistischer dan de huidige consensus, zegt ­Ledent. De bank gaat uit van een groei van 1,70 % voor 2019, nauwelijks minder dan in 2018. Maar ­zakenbank J.P. Morgan verlaagde de verwachting gisteren van 2,00 % naar 1,50 %. Deze bank houdt nog wel rekening met een renteverhoging dit jaar, maar niet eerder dan ­december.

Boeterente

Een verder uitstel van de renteverhoging is vooral slecht nieuws voor de Belgische spaarders. Banken zullen de vergoeding op het spaargeld pas weer optrekken als ze bij de ECB niet langer een boeterente van -0,40 % moeten betalen. ‘Zolang er geen economisch herstel komt, zal de rentecontext laag blijven’, zegt ­Ledent.

Belgische spaarders moeten er volgens hem bovendien nog rekening mee houden dat een rente­verhoging door de ECB niet meteen tot een hogere spaarrente zal leiden. De huidige wettelijke minimum­vergoeding van 0,11 % wijkt ­immers sterk af van de marktrente. De Belgische rente op leningen met een looptijd van 2 jaar bedraagt -0,53 %. Dat peil is richting­gevend voor de spaarrente, en wordt op zijn beurt beïnvloed door de depositorente. De ECB zal de deposito­rente in kleine stapjes verhogen en er zal nog heel wat tijd verlopen voor dit tarief positief zal zijn.

MOOIJMAN, R. Spaarders zijn dupe van economische tegenwind. De Standaard, 11 januari 2019,
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers