In tien jaar nog nooit zo weinig faillissementen

Het aantal faillissementen in Vlaanderen is vorig jaar gedaald tot zijn laagste peil in tien jaar. Ook het aantal teloorgegane jobs bevindt zich op dat lage niveau. In heel België gingen slechts twee bedrijven met meer dan 100 werknemers over de kop. Dat is het laagste aantal sinds begin van deze eeuw.

Economisch gaat het vrij goed in België. De groei is behoorlijk, de werkloosheid is laag en het aantal vacatures neemt angstwekkend toe. Toch is daarvan op het vlak van de faillissementen weinig te merken. Vorig jaar gooiden ruim 10.714 bedrijven de handdoek in de ring. Amper 1,00 % minder dan in 2017. “Een jaar van stagnatie op een hoog niveau”, zo verwoordt Eric Van den Broele van handelsinformatiebureau Graydon het. Maar dat hoge aantal is grotendeels op de rekening te schrijven van het Brussels Gewest, waar een recordaantal faillissementen (3.102 of +14,80 %) werd opgetekend. “Het vermoeden rijst dat de Franstalige handelsrechtbank in Brussel zich sterk concentreert op het opkuisen van bedrijven waar de kans op fraude groot is”, zegt Van den Broele. Haast één op de drie faillissementen valt te noteren in Brussel.

faillissementen

In Vlaanderen staat het aantal faillissementen (4.969) op zijn laagste peil in tien jaar. Toch is er in Vlaanderen een opvallendheid. Steeds meer oudere bedrijven zien geen uitweg meer en gaan over de kop. “Bijna één op de vijf failliet verklaarde Vlaamse ondernemingen is minstens 25 jaar oud”, concludeert Van den Broele. “Tien jaar geleden was dat nog maar bij één op de tien bedrijven het geval. Ook in het Waalse gewest is het aandeel van deze oudere bedrijven in tien jaar tijd verdubbeld. Deze toename is in het Brussels gewest juist weer miniem.” Een mogelijke verklaring is de oprukkende digitalisering, die voor veel oudere zaakvoerders een brug te ver is.

Horeca meest gevoelig

Verder valt het op dat ‘slechts’ 18.848 jobs in België verloren gingen door een faillissement. Het is het laagste jobverlies in meer dan tien jaar. Zowel in Vlaanderen (-10,00 % tot 8.421) als in Wallonië (-25,00 % tot 5.216) kende het jobverlies een forse duik, in Brussel steeg het aantal verloren banen tot 5.211 (+3,00 %). Qua sector blijft de horeca het meest gevoelig. In ons land gingen in totaal 1.999 zaken over de kop. Vooral snackbars en fastfoodketens nemen de grootste hap voor hun rekening. Ook de bouw blijft met 1.8940 faillissementen een ouwe getrouwe in de lijst.

In tien jaar nog nooit zo weinig faillissementen. Het Laatste Nieuws, 8 januari 2018, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo