mens en samenleving logo

Trump en Xi leggen (voor negentig dagen) de wapens neer

De Amerikaanse en de Chinese president maakten op de G20 enkele belangrijke afspraken. Daarmee lijkt het handelsconflict voor even bevroren.

Het is de best mogelijke uitslag, onder de huidige omstandigheden: de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdag tijdens een diner na afloop van de G20 in Argentinië besloten om de spanningen tussen beide landen niet verder op te voeren. De handelsoorlog is daarmee in elk geval voor de komende negentig dagen on hold gezet.

Trump zegde toe om de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen nog niet te verhogen. Die zouden normaal gezien vanaf 1 januari van 10,00 naar 25,00 % gaan. Ook voert hij nog geen nieuwe tarieven in op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen. Daar had hij eerder mee gedreigd.

Volgens het Witte Huis heeft China toegezegd om per direct ‘substantieel meer’ te importeren vanuit de VS. Het zou gaan om landbouwproducten, energie en industriële producten. Om welke hoeveelheden het precies gaat, moet nog nader afgesproken worden.

Fentanyl verboden

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zei dat China inderdaad bereid is om meer te importeren ‘op basis van de behoeften op de interne markt’ om zo ‘geleidelijk het onevenwicht in de wederzijdse handel te verlichten’.

Ook is er volgens Wang afgesproken om ‘de markten wederzijds open te stellen’. Naarmate China verder hervormt ‘kunnen de rechtmatige zorgen van de Verenigde Staten geleidelijk opgelost worden’.

Volgens het Witte Huis heeft China ook toegezegd om de chemische stof fentanyl als verboden stof aan te merken. Dat is voor Amerika een belangrijke stap. Fentanyl wordt gebruikt bij de productie van nieuwe, zeer gevaarlijke drugs die in de VS steeds meer dodelijke slachtoffers maken. Een groot deel van die fentanyl komt nu uit China.

Ook wil China volgens het Witte Huis de overname van de in Nederland gevestigde chipmaker NXP door het Amerikaanse Qualcomm opnieuw bekijken. Eerder ging de deal niet door, omdat Chinese mededingingsinstanties niet tijdig instemden met de overname. NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. De divisie Standard Products kwam in 2016 in Chinese handen.

Uitstel is geen afstel

Uitstel van verhoging van de importtarieven is nog geen afstel: de VS dreigen de tarieven alsnog te verhogen als er binnen de negentig dagen geen afspraken komen op een aantal belangrijke domeinen. Dan gaat het om de gedwongen overdracht van technologie aan China, om de bescherming van intellectueel eigendomsrecht, om cyberspionage en ­cyberdiefstal.

Daarnaast moeten er binnen die tijd afspraken zijn op het gebied van landbouwproducten en diensten en op handelsbelemmeringen die niet op het gebied van tarieven liggen. Bij dat laatste valt te denken aan regelgeving die het in de praktijk lastig maakt voor Amerikaanse bedrijven om in China effectief te concurreren.

Al met al een hele waslijst aan punten. Het is zeer de vraag of het beide landen lukt om daar binnen de negentig dagen ook echt uit te komen, en of uitstel van een intensivering van de handelsoorlog nu ook leidt tot afstel op de langere termijn.

Opvallend is dat het punt van de subsidiëring van staatsbedrijven door de Chinese overheid niet op de lijst van te bespreken punten staat. Dat is gunstig voor China, want op dat punt is het voor Xi vrijwel onmogelijk om serieuze concessies te doen. Juist de staatsbedrijven en daarmee de staatssubsidie aan die bedrijven vormen het fundament onder het beleid van Xi Jinping. Ze vormen ook het fundament onder de positie van de communistische partij. Juist door dat punt nu niet te ­benadrukken lijkt de voorlopige ­wapenstilstand tussen beide grootmachten mogelijk geworden.

VAN PINXTEREN, G. Trump en Xi leggen (voor negentig dagen) de wapens neerDe Standaard, 2018-12-03, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers