mens en samenleving logo

It takes two to tango

‘Dit is een noodtoestand. We moeten elke mogelijke inspanning doen om de begroting sluitend te maken.’ ­Begin deze maand haalde de Argentijnse president ­Mauricio Macri alles uit de kast om het vertrouwen bij de geldschieters van zijn land terug te winnen. De Argentijnse peso was in vrije val en Buenos Aires moest (alweer) bij het Internationaal Muntfonds aankloppen voor een noodkrediet van 50 miljard dollar. Macri beloofde harde maatregelen om de boekhouding op orde te krijgen – ook al zullen die tot meer armoede leiden.

Maar Macri’s poging om de beleggers te sussen kreeg gisteren een stevige knauw. Na amper drie maanden in dienst gaf Luis Caputo er onverwacht de brui aan als topman van de Argentijnse centrale bank. Caputo had nog maar sinds midden juni het roer bij de ‘Banco ­Central de la República Argentina’ overgenomen van ­Federico Sturzenegger, nadat die laatste de uitslaande monetaire brand in Argentinië niet had kunnen blussen. Investeerders namen vooral de slechte communicatie en het weinig coherent beleid van Sturzenegger op de korrel. Hij had de rente opgetrokken tot maar liefst 40,00 %, het hoogste peil ter wereld.

peso

Als voormalig portefeuillebeheerder en bankier moest Caputo het vertrouwen bij de financiële markten terugwinnen. Hij liet de rente verder stijgen, tot een duizelingwekkende 60,00 %, maar ook dat kon de neergang van de peso niet keren. Na amper drie maanden treedt Caputo nu af om ‘persoonlijke redenen’, liet de Argentijnse centrale bank weten in een mededeling. ‘Hij is ervan overtuigd dat het IMF het vertrouwen zal herstellen in de fiscale, financiële en monetaire situatie, net als in ­onze wisselkoers.’

Ondanks die sussende woorden verloor de Argentijnse peso opnieuw 4,00 % tegenover de dollar toen het nieuws werd bekendgemaakt. Sinds begin dit jaar heeft de munt al meer dan de helft van haar waarde verloren. Het Zuid-Amerikaanse land zit al maanden in zwaar weer en komt vrijwel zeker in een recessie terecht, de tweede in drie jaar. Daardoor is het hoogst onzeker of de overheid haar buitenlandse schulden zal kunnen betalen.

Buenos Aires kan dan wel rekenen op een krediet van 50 miljard dollar van het IMF, maar het onderhandelt nog steeds over de timing en voorwaarden. Naar verluidt zouden de Argentijnen nog eens 3 à 5 miljard dollar extra gevraagd hebben, meldt Reuters op gezag van overheidsbronnen. En dus kon ­Caputo’s ontslag op geen slechter moment komen, zei Paul Greer van het Fidelity Emerging Market Debt Fund gisteren aan Bloomberg. ‘Onderhandelingen met het IMF over een uitgebreid en nieuw programma nemen langer in beslag dan voorzien. Caputo’s ontslag zal alleen maar bijdragen tot onzekerheid bij de investeerders.’

President Macri hoopt dat Caputo’s opvolger het vertrouwen kan behouden. Hij wordt vervangen door Guido Sandleris, een gerespecteerde econoom die naam maakte bij de Chileense centrale bank en … het IMF.

DELBEKE, K. It takes two to tango. De Standaard, 2018-09-26, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers