mens en samenleving logo

VS en China verder in de clinch

Met nieuwe importheffingen op 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan Chinese goederen hebben de VS gekozen voor verdere escalatie van de handelsoorlog met China. China kondigde meteen voor 60 miljard dollar tegenmaatregelen aan die, zo zei een woordvoerder van president Trump, ook weer niet onbeantwoord zullen blijven. Trump wil nu ook alle resterende export van China naar de VS – nog eens 267 miljard – met heffingen belasten.

handelsoorlog

Jack Ma, de hoogste baas van inter-netreus Alibaba, zei dinsdag op een aandeelhoudersbijeenkomst dat ‘de handelsoorlog twintig jaar kan gaan duren’. ‘Het is gemakkelijk oorlogen te beginnen. Het is moeilijker ze te stoppen.’ Nu al wordt 2,50 % van de wereldhandel getroffen door de tarieven die China en de VS over en weer heffen. Dit zal oplopen naar 4,00 %. De VS zullen vanaf maandag een heffing van 10,00 % leggen op zesduizend artikelen die China naar de VS exporteert. Hieronder vallen handtassen, rijst en textiel. Driehonderd artikelen werden op het laatst van de lijst gehaald, waaronder smartwatches, kinderzitjes, zeldzame grondstoffen, bluetooth devices en fietshelmen. De heffing zal oplopen tot 25,00 % als China zijn beleid op 1 januari niet heeft veranderd.

China zei op basis van gelijkwaardigheid onderhandelingen te hebben willen invoeren, maar niet anders te kunnen dan Amerikaanse producten, zoals vliegtuigen, met heffingen te belasten. China importeert echter maar voor 110 miljard aan Amerikaanse producten, terwijl de Amerikanen voor 517 miljard dollar Chinese producten importeren. Eerder waren wederzijds voor 50 miljard aan artikelen belast, zodat nu alle Amerikaanse import onder de heffingen valt. Volgens sommige experts is China gedoemd deze handelsoorlog te verliezen. Maar China relativeert dit en zegt dat het hoogstens 0,70 % van de verwachte groei zal schelen. Daarnaast kan China het opereren van Amerikaanse bedrijven in eigen land zoals Nike en Apple met regulering aan banden leggen. Dan zou China ineens de bovenliggende partij zijn in de handelsoorlog.

Trump zei dinsdag ‘dat China kansen heeft gekregen om Amerikaanse bedrijven eerlijker te behandelen’. ‘Maar’, aldus de president, ’tot nu toe weigert China de praktijken te veranderen.’ Trump vindt dat China met name inbreuk maakt op Amerikaanse intellectueel eigendomsrechten door Amerikaanse bedrijven te dwingen die over te dragen als voorwaarde voor vestiging. Amerikaanse consumenten zullen hiervan de dupe zijn, en dat zal Trump slecht uitkomen met het zicht op de tussentijdse verkiezingen in november.

Ook veel Republikeinen zijn tegen verdere escalatie van de handelsoorlog. Binnen Trumps regering zou er bovendien verdeeldheid zijn. Minister van Handel Robert Lighthizer behoort tot de haviken die de Chinezen via een harde handelsoorlog klein willen krijgen, terwijl minister Steven Mnuchin van Financiën zo snel mogelijk een akkoord wil sluiten met de Chinezen.

DE WAARD, P. VS en China verder in de clinch. De Volkskrant, 2018-09-19, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers