Vrouwen veroveren vrije beroepen

Driekwart van de paramedici zijn vrouwen. Bij de fiscalisten is het andersom.

De vrije beroepen vervrouwelijken stelselmatig. Dat blijkt uit de ‘Polsslag van het Vrije Beroep’, een jaarlijks overzicht van de sector. Onder het statuut van vrij beroep valt een breed aantal activiteiten, gaande van artsen en apothekers tot advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, architecten, tolken en verzekeringsagenten.

aandeelVrouwen

Al vijf jaar lang treden meer vrouwen dan mannen toe tot het statuut. Daardoor neemt de mannelijke meerderheid stelselmatig af. Tien jaar geleden was 42,10 % van de vrije beroepers vrouw, vorig jaar was dat 44,80 %.

Nagenoeg alle zorgberoepen hebben een vrouwelijke meerderheid. De paramedici spannen de kroon met 74,00 %, gevolgd door de apothekers (57,00 %), dierenartsen (52,00 %) en tandartsen (51,00 %).

Explosie

Bij de advocaten (47,00 %) en de artsen (46,00 %) is de meerderheid nog net mannelijk. Fiscalisten en vastgoedexperts zijn de minst vrouwelijke beroepsgroep met 22,00 % dames. Als alleen gekeken wordt naar de aangroei door starters, zijn ook bij de advocaten, de notarissen en de gerechtsdeurwaarders de vrouwen al in de meerderheid.

In de ‘Polsslag’ wordt vastgesteld dat de vrije beroepen de afgelopen jaren een explosieve groei gekend hebben. In tien jaar tijd is hun aantal met 62,00 % gestegen tot 329 264 personen. Voorzitter Marieke Wyckaert en secretaris-generaal Jan Sap van de Federatie Vrije Beroepen maken zich zorgen over die snelle aangroei. ‘Een continue aangroei van het aantal vrije beroepen kan op termijn onhoudbaar worden’, stellen ze vast. ‘Er is nu al heel wat concurrentie onder de vrije beroepen en voor velen is het een uitdaging het hoofd boven water te houden’.

Vrouwen veroveren vrije beroepen. De Standaard, 2018-07-25, 15?
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo