Goede buren en verre vrienden

Wie de Belgische exportcijfers over het jaar 2017 bekijkt, ziet het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ bevestigd. Voor de Belgische bedrijven ligt de top drie van belangrijkste exportbestemmingen erg dichtbij. Net als in de voorgaande jaren voerden ­onze buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk in 2017 opnieuw de ranglijst aan.

Alle retoriek over globalisering ten spijt, zal dat de komende jaren niet anders zijn, blijkt uit de data van het Agentschap voor Buitenlandse Handel. De buren blijven dominant in onze handelsstromen. Als je er ook nog Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk bijvoegt, zijn onze vijf buurlanden goed voor 203 miljard euro aan export, ruim 53 procent van het totaal.

En die dichtbij-handelsstroom wint nog aan belang. Vorig jaar ging de Belgische export naar Nederland met 13,20 % omhoog en naar Duitsland met 5,60 %. Dat is vele malen hoger dan de inflatie. Met de Britten is het tegenwoordig wat moeilijker kopen en verkopen. De onzekerheid door de Brexit weegt op de export ­over het Kanaal. Vorig jaar groeide die amper met 0,10 %.

export

Maar de oversteek van de Noordzee verbleekt bij de impact van een trans-Atlantische sprong. Handel drijven met de Verenigde Staten bleek vorig jaar niet zo succesvol. De Belgische export naar de grootste economie van de wereld daalde vorig jaar met liefst 11,70 %. Dat is het slechtste resultaat van alle exportbestemmingen met enige omvang. En wat als president Donald Trump ook nog eens ooit zijn dreigement van extra taksen op Europese producten zou doorvoeren?

Misschien brengen andere verre vrienden wel soelaas. De nummer twee van de wereld, bijvoorbeeld: China. De Belgische export naar de Aziatische grootmacht is in 2017 met ruim 16,00 % geklommen, tot boven de grens van 8 miljard euro. Zo is de belangrijkste tegenstander van Trump in de dreigende handelsoorlog uit­gegroeid tot ons op acht na belangrijkste exportland.

Overigens importeert ons land veel meer uit China dan dat wij aan de Chinezen verkopen. Maar dat geldt ook voor de Amerikanen of de Japanners. En de Russen. Want diplomatiek gaat het dan wel niet zo goed tussen Brussel en Moskou, op handelsgebied was daar vorig jaar nog niet veel van te merken. De export uit België naar Rusland ging met een flinke 15,80 % vooruit, tot 3,9 miljard euro. Die toename is vergelijkbaar met onze ‘exportwinst’ naar China.

Maar ondanks die vooruitgang blijft de ‘verre export’ heel wat kleiner dan die naar de Europese ‘thuismarkt’. De ongeveer 20 miljard euro die België exporteert naar de economische en politieke reuzen China, India en Rusland is nog niet eens de helft van wat er richting Nederland gaat, naar de andere oever van Maas en Schelde.

RASKING, J. Goede buren en verre vrienden. De Standaard, 2018-04-09, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo