Hoe zit het met de beroepskennis in de bouwsector?

Sinds 01.01.2018 is het voor een aantal beroepen in Vlaanderen niet meer nodig om ‘beroepskennis’ te bewijzen. Hoe zit dat in de bouwsector? Is de kennis van het bedrijfsbeheer nog nodig? Wat is de regeling in Brussel en Wallonië?

Geen beroepskennis meer nodig?

Voor bepaalde beroepen afgeschaft.Voor bepaalde beroepen is er in Vlaanderen sinds 01.01.2018 geen beroepskennis meer vereist (besluit van de Vlaamse regering van 14.07.2017, BS 09.08.2017) . Dat is bv. het geval voor een garagist, een bakker, een restauranthouder, enz.
Niet zo voor de bouwsector?Voorlopig niet. Voor de diverse beroepen van de bouwsector werd een uitzondering gemaakt en blijft de beroepskennis nodig. Als schrijnwerker of stukadoor moet u dus nog steeds beroepskennis kunnen aantonen.
Geen inschrijving zonder diploma.Wilt u zich bij de zgn. Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) laten inschrijven voor een bepaalde activiteit, dan moet u dus nog altijd kunnen aantonen dat u een basiskennis heeft. Het gaat dan om een welbepaald diploma en/of voldoende praktijkervaring.
Dat is niet altijd zo eerlijk.Gezien de Europese context…Als een schrijnwerker in Polen met een lagere kwalificatie (of eventueel zonder) aan de slag kan, dan krijgt hij hier ook toegang tot het beroep. Een Belgische schrijnwerker moet echter dikwijls wel bewijzen dat hij voldoende beroepskennis heeft.
Zal dat dan ook in de bouw nog wijzigen?De kans is groot. Er is immers niet beslist dat dit in de bouw niet nodig is, dat Europees probleem speelt juist in de bouwsector heel sterk. De bouwsector is wel iets later in de planning. Er is momenteel een bevraging bezig in de bouwsector door de Vlaamse overheid. Het is de bedoeling om na te gaan of die beroepskennis ook niet op een andere manier gegarandeerd kan worden, bv. via de sectororganisaties.
Tip.De kans is groot dat de vereiste voor de beroepskennis op termijn ook in de bouwsector zal verdwijnen.Wordt vervolgd dus.

Wat met de kennis van bedrijfsbeheer?

Ook die blijft voorlopig nodig.Zowel in Vlaanderen als in de andere gewesten blijft voor alle beroepen de voorwaarde bestaan dat de vereiste kennis voor het bedrijfsbeheer aanwezig is en blijft.
In Vlaanderen wel niet meer voor lang!Recentelijk besliste de Vlaamse regering immers dat ook de basiskennis bedrijfsbeheer niet meer nodig zou zijn vanaf 01.09.2018! Die beslissing moet nog wel concreet uitgevoerd worden.

Hoe zit dat in Wallonië en Brussel?

Beroepskennis.Wie ook in het Waals of in het Brussels gewest aan de slag wil, zal nog altijd de nodige beroepskennis moeten bewijzen zoals voorheen. Hier zijn er ook geen plannen om dat te wijzigen.
Goed om te weten.Het criterium om te weten of u onder de Vlaamse, Waalse of Brusselse regeling valt, is de plaats waar de maatschappelijke zetel gevestigd is. Is dat in Vlaanderen, dan valt u onder de Vlaamse regeling.
Bedrijfsbeheer.Ook die regeling blijft van kracht! Zowel in het Waals als in het Brussels gewest moet u nog uw kennis van het bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Ook hiervoor zijn er nog geen plannen om dit af te schaffen.
Ook al is het voor veel beroepen sinds 2018 in Vlaanderen niet meer nodig om beroepskennis aan te tonen, in de bouwsector blijft dit (voorlopig) wel nog nodig. Ook de kennis van bedrijfsbeheer blijft voorlopig in de verschillende gewesten vereist, maar in Vlaanderen zijn er plannen om dit vanaf 01.09.2018 af te schaffen.

 Hoe zit het met de beroepskennis in de bouwsector?  Ondernemingsdatabank, 2018-03_13https://ondernemingsdatabank.indicator.be/recht___vestigingswetgeving/hoe_zit_het_met_de_beroepskennis_in_de_bouwsector_/VLTABWAR_EU21050501?src=albyemail&utm_source=vlaatoal_byemail&utm_campaign=dom_16_VLTABWAL_2018-02-26%252015:43:49.422605+00&utm_medium=email&utm_content=article

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo