Trump triggert handelsoorlog

Trump schakelt een versnelling hoger met zijn protectionisme. Er komt een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde zijn besluit aan tijdens een bijeenkomst op het Witte Huis met de bazen van de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie. De heffing zal 25,00 % bedragen op staal en 10,00 % op aluminium.

De forse importheffingen – die iets hoger liggen dan voorspeld – passen naadloos in de America First-belofte die Trump deed tijdens zijn verkiezingscampagne. ‘We tekenen dit volgende week. En jullie zullen dan voor een lange periode beschermd zijn’, zei Trump tegen de industriebazen. Amerika is de grootste invoerder van staal ter wereld, goed voor 26,9 miljoen ton of 8,00 % van de wereldstaalmarkt. De maatregel is erg omstreden. De forse importheffingen zullen de prijzen verhogen van alle producten die staal of aluminium bevatten, zoals olievaten, auto’s en bierblikjes. Daardoor zou de inflatie in de VS fors kunnen toenemen. Bovendien komt ook het doembeeld van een wereldwijde handelsoorlog hiermee een grote stap dichterbij.

Spanningen met China

Met name de spanningen met Peking dreigen nu snel op te lopen. De tariefverhogingen zijn vooral een slag in het gezicht van China, de grootste producent van staal en aluminium ter wereld. Hoewel slechts 2 procent van het in de VS geïmporteerde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindustrie wel verantwoordelijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen op de wereldwijde staalmarkt. Reden waarom ook Europa eerder al antidumpingmaatregelen tegen het Chinese staal heeft genomen.

China gaf al eerder aan dat het bij protectionisme van de VS terug kan slaan met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten zoals sojabonen. Maar ook veel bevriende landen, waaronder Europese, hebben eerder al gewaarschuwd deze zaak te zullen voorleggen aan de Wereldhandelsorganisatie WTO en vergeldingsmaatregelen voor te bereiden. Meer nog dan China worden vooral Canada, Brazilië, Rusland en Zuid-Korea getroffen.

De Europese Commissie veroordeelde gisteren scherp de door Trump aangekondigde importheffingen. ‘In plaats van een oplossing te brengen, zal deze maatregel de situatie alleen maar verslechteren’, zei voorzitter Jean-Claude Juncker, waarna hij liet verstaan dat de EU krachtig zal reageren. ‘We zullen niet ijdel blijven toekijken terwijl onze industrie wordt getroffen door een oneerlijke maatregel die duizenden Europese jobs op de helling zet.’ Binnen twee dagen komt de Commissie met tegenmaatregelen. Importheffingen op Amerikaanse whisky en motorfietsen behoren tot de mogelijkheden.

De aankondiging van Trump komt na berichten van groeiende verdeeldheid binnen het Witte Huis over de te volgen handelskoers. De voorstanders van vrijhandel lijken daarbij het onderspit te hebben gedolven. Zij waarschuwden de Amerikaanse president dat de importheffingen negatieve effecten kunnen hebben op de economie en tal van andere Amerikaanse sectoren. Wall Street reageerde gisteren alvast negatief op de aankondiging. De Dow Jones sloot 1,60 % lager.

TANGHE, N. Trump triggert handelsoorlog. De Standaard, 2018-03-02, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo