mens en samenleving logo

En de Belg, hij spaarde voort

De toename ligt in lijn met de stijgingen in 2016 en 2015. Er is wel 12 miljard euro van kmo’s en vzw’s uit de statistieken verdwenen, omdat verschillende banken weigeren een minimale spaarrente te geven aan rechtspersonen. Lage rente remt spaarwoede niet af Economen verwachten zelfs dat …

12 miljard ‘verdwenen’

De toename ligt in lijn met de stijgingen in 2016 en 2015. Er is wel 12 miljard euro van kmo’s en vzw’s uit de statistieken verdwenen, omdat verschillende banken weigeren een minimale spaarrente te geven aan rechtspersonen.

Lage rente remt spaarwoede niet af

Economen verwachten zelfs dat de Belgische spaarmarkt in 2018 nog zal groeien “door een grotere tewerkstelling, een gestegen reëel beschikbaar inkomen per persoon en mogelijk nog een lichte stijging van de spaarquote” en dat hoewel “de rente ook in 2018 niet sterk zal stijgen”.

Activering van het spaargeld

De regering nam deze zomer drie beslissingen om de massa spaargeld in beweging te brengen. Ten eerste vermindert de vrijstelling van roerende voorheffing voor intresten van een spaarrekening van 1880 naar 940 euro. Ten tweede kunnen pensioenspaarders vanaf dit jaar tot 1230 euro storten, met een belastingvermindering van 25 procent. Dat bedrag wordt ieder jaar aangepast aan de inflatie.

Ten derde komt er in ruil voor de halvering van de vrijstelling voor spaarboekjes, een nieuwe vrijstelling voor de eerste 800 euro aan dividenden die beleggers opstrijken uit beleggingen in aandelen.

En de Belg, hij spaarde voort. Trends, 2018-01-18, 106.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers