mens en samenleving logo

Sint shopt Chinees en beetje Belgisch

De stoomboot van Sinterklaas komt uit Spanje. Dat is wel met een tussenstop in China. 85,00 % van ons speelgoed komt van daar. Maar ook Belgische producenten spelen mee.

Waar halen Sinterklaas en de Kerstman hun cadeaus? De kans is groot dat het speelgoed uit China komt. Meer dan 85,00 % van al het geïmporteerde speelgoed in de Europese Unie komt uit China. Al meer dan 15 jaar schommelt dat aandeel rond 80,00 %, blijkt uit cijfers van Eurostat, die de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad brengt.Toch is er stilaan een kentering waar te nemen. Aangezien ook de Chinese loonkosten stijgen, zal steeds meer speelgoed stilaan ook ‘Made in Vietnam’ of ‘Made in India’ worden.

speelgoed

In 2016 importeerden de EU-landen gezamenlijk voor 7,2 miljard euro aan speelgoed uit niet-lidstaten. 6,1 miljard euro daarvan kwam uit China. In de Europese Unie werd vorig jaar intern voor 8 miljard euro verhandeld.

De grootste speelgoedproducent van Europa is Tsjechië. Dat land exporteerde in 2016 voor 1,8 miljard euro aan speelgoed naar de andere lidstaten. Duitsland exporteerde voor 1,5 miljard euro.

Tsjechië en Duitsland zijn ook de grootste exporteurs van speelgoed naar landen buiten de EU. Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van de Europese export. De Europese landen exporteren gezamenlijk wel veel minder naar niet-lidstaten dan ze importeren. In 2016 werd voor 1,5 miljard euro uitgevoerd. Dat uitgerekend Denemarken en Duitsland zo hoog scoren in de productie en uitvoer van speelgoed heeft mogelijk te maken met de bekendste twee Europese speelgoedgiganten: het Deense Lego en het Duitse Playmobil. Beide staan erom bekend hun fabrieken graag in Europa te houden. Lego heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in zijn fabriek in het Tsjechische Kladno.

Opvallend is dat België meteen na Duitsland en Tsjechië komt als grootste exporteur naar landen buiten de EU. Met 92 miljoen euro of 6,20 % van alle Europese speelgoed dat naar landen buiten de EU wordt geëxporteerd is ons land groter dan Frankrijk en even groot als het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Dirk Van Steerteghem, hoofd internationale handel van Flanders Investment & Trade (FIT), heeft dat vooral te maken met
de sterke spelindustrie, vooral in Vlaanderen. ‘Er zitten in Vlaanderen straffe gameontwikkelaars. Maar niet alleen in online games en software, maar ook in bordspelen doen we het goed, met als grote speler – maar zeker niet de enige – Cartamundi uit Turnhout. Als je er wat op let, is het verbazend hoeveel spelen in België ontwikkeld en geproduceerd worden. Onder meer smart games, bordspelen die vooral kinderen strategisch doen denken en verbanden leggen, doen het goed. Op internationale vakbeurzen zien we ook steevast een grote Belgische delegatie.’

Bij de bordspelen doet onder meer het Turnhoutse Cartamundi het goed. De wereldspeler, die vorig jaar twee fabrieken van de speelgoedgigant Hasbro in Ierland en de VS overnam en alle Monopoly-spelen produceert, zal in 2017 een omzet van ongeveer 360 miljoen euro neerzetten.

In de online- en softwaregames gooit vooral Vlaanderen hoge ogen, met wereldwijd bekende gameontwikkelaars als Larian, Lugus Studios of Fishing Cactus.

MICHIELSEN, T. Sint shopt Chinees en beetje Belgisch. De Tijd, 2017-12-06, 4.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers