mens en samenleving logo

Elk prijskaartje zijn betaalmiddel

Al laat de Belg nog graag cash ritselen, elektronisch betalen is intussen de norm. Maar er zijn talloze mogelijkheden om papierloos te betalen. Welke de ideale is, hangt af van het bedrag van uw aankoop.

Ik moest in de supermarkt toch twee keer kijken toen de krasse zeventiger vóór mij aan de kassa met een zwaai van zijn smartphone langs de betaalterminal zijn rekening betaalde. Zijn triomfantelijk lachje sprak boekdelen: ‘Ik ben mee, man!’

Toch is hij eerder uitzondering dan regel. Het zijn namelijk de jongeren tussen 18 en 21 – de Generatie Z – die het liefst mobiel betalen. 69,00 % van die leeftijdsgroep betaalt minstens eenmaal per week mobiel, blijkt uit een studie van de consultant Accenture in de VS en Canada. Bij de babyboomers is dat amper 17,00 %.

De Belgen deden vorig jaar gemiddeld 150 betalingen met hun bankkaart of smartphone, meldt de Bank voor Internationale Betalingen. Ter vergelijking: bij Nederlanders en Zweden is dat respectievelijk 229 en 317 keer. De Belg laat dus nog altijd graag papier ritselen als hij betaalt. De reden is dat in ons land kleine zelfstandigen zoals bakkers, snackbars en kappers de betaalterminals te duur vinden en ze dus niet in hun winkel installeren.

1 CASH

Cash opnemen blijft een vast ritueel in ons land. Maar onbeperkt geld afhalen uit de automaat of aan het loket kan niet. Aan de biljettenautomaat is uw geldopvraging beperkt. De daglimiet is doorgaans 650 euro en de standaardweeklimiet ligt afhankelijk van de bank tussen 1.250 en 2.500 euro.

Die limieten kunnen op aanvraag wel worden opgetrokken. Soms moet u daarvoor langs het loket, maar vaak ook kan dat gewoon via de site waarmee u thuisbankiert. Uit veiligheidsoverwegingen is het wel raadzaam die hogere limiet te beperken tot de periode waarin u een grote som cash nodig hebt.

Aan het loket is geldopname beperkt tot 3.000 euro. Voor grotere bedragen is het nodig vooraf te bestellen.

2 KAART IN BETAALTERMINAL

Zodra de rekening in een winkel kan oplopen, zoals in een kledingzaak of in een supermarkt, is er meestal een betaalterminal aanwezig. Kiest u ervoor te betalen met een debetkaart, dan beloopt het maximale bedrag doorgaans 2.500 euro per week. Maar ook daarvoor kunnen de limieten worden opgetrokken.

Ze worden zeldzamer, maar er zijn nog steeds handelszaken waar je enkele eurocenten moet opleggen als je een klein bedrag tot 10 euro met de kaart wil betalen. Intussen rekent nog hooguit een op de tien handelaars zo’n toeslag aan. Vanaf 18 januari 2018 is het overigens op basis van een Europese richtlijn niet meer toegestaan om voor de betaling van een klein bedrag kosten aan te rekenen.

3 CONTACTLOOS MET BANKKAART

De nieuwste bank- en kredietkaarten hebben een ingebouwde technologie om te betalen zonder dat u ze in de terminal moet stoppen en een code moet intikken. Gewoon even met uw kaart langs de terminal zwaaien en de betaling is gebeurd. U herkent de kaarten waarmee u contactloos kunt betalen aan het symbool dat uit vier golfjes bestaat.

Betalen zonder uw geheime code in te tikken kan wel enkel voor bedragen tot 25 euro. Opeenvolgende transacties zonder pincode zijn beperkt tot 50 euro. Daarna moet u eerst een betaling met code doen om vervolgens opnieuw met een zwaaibeweging te kunnen betalen.

Voorstanders van die nieuwe betaaltechnologie stippen tijdswinst als het grote voordeel aan. Al is dat relatief. Zodra de rekening boven 25 euro uitkomt, moet u toch weer pinnen. En de kaart voor een scanner zwaaien lijkt dan toch niet zo veel sneller te gaan dan de kaart in een kaartlezer stoppen.

De mogelijkheid om kleine bedragen zonder pincode met de kaart te betalen roept herinneringen op aan de ter ziele gegane Protonkaart. Het struikelblok voor het vlotte gebruik van die kaart was dat je het geld op de kaart moest opladen. Dat bleek voor de doorsneemens vervelend. De contactloze kaart van vandaag zou een groter succes kunnen worden, maar dan wel op voorwaarde dat bij de bakker en de slager ook contactloze betaalterminals opduiken.

Test-Aankoop waarschuwde onlangs voor het gevaar van die kaarten. Fraudeurs zouden met een verborgen draagbare terminal geld van uw rekening kunnen halen. De waarschuwing voedt de huiver van sommigen voor die nieuwe technologie. Wie het niet vertrouwt, kan in ieder geval de functie laten uitschakelen.

De bankenfederatie Febelfin relativeert het gevaar en is ervan overtuigd dat contactloze kaarten veilig zijn. Test-Aankoop suggereert uw kaart in zilverpapier te verpakken als wapen tegen fraudeurs. Voor wie zijn bankkaart niet met zijn vieruurtje wil verwarren: er bestaan ook portefeuilles die elektronische golven blokkeren.

4 CONTACTLOOS MET SMARTPHONE

Al zwaaiend betalen kan niet meer alleen met een bankkaart, maar ook met een smartphone. Bancontact heeft een app waarmee dat kan, maar ook verschillende banken hebben er één. Om uw telefoon om te toveren tot een betaalmiddel koppelt u uw kaartgegevens – zowel van uw debetkaart als van uw kredietkaart – aan de app. Om te betalen gaat u met uw smartphone langs de betaalterminal. De betaallimieten zijn dezelfde als die voor contactloos betalen met een kaart.

De nieuwe betaalwijze maakt gebruik van near field communication (NFC). Meer dan de helft van de betaalterminals is al met die technologie uitgerust. Voorlopig kan wel alleen met smartphones met het Android-besturingssysteem contactloos worden betaald. De bezitters van een iPhone blijven op hun honger zitten omdat Apple de NFC-chip niet openstelt voor toepassingen die niet van henzelf zijn. Het is dus wachten tot Apple Pay, het betalingssysteem van Apple, in België wordt uitgerold.

Voor deze manier van betalen valt iets meer te zeggen dan voor de contactloze kaart. Het grote voordeel is dat u alleen met uw smartphone op zak naar de winkel kunt gaan.

5 VAN SMARTPHONE NAAR SMARTPHONE

Met de Bancontact-app, die soms ingebouwd is in de mobiele app van banken, kunt u ook van smartphone naar smartphone betalen. Handig als u een vriend uw deel van het etentje wilt terugbetalen nadat hij de volledige rekening heeft vereffend. Voor de betaling wordt met het ene toestel een QR-code gescand die op het andere toestel werd gegenereerd. Pincode invullen en klaar is Kees.

Met deze betaalmethode kunt u bedragen tot 250 euro betalen. Per dag kunt u maximaal 500 euro ontvangen.

6 PAYCONIQ

Payconiq is een app waarmee u winkeliers of vrienden kunt betalen zonder over hun rekeningnummer te beschikken. De enige voorwaarde om met Payconiq te betalen is dat ook de tegenpartij geregistreerd is. In een winkel betalen doet u door de app te openen, de winkel uit een lijst te selecteren, het bedrag in te voeren en uw geheime code in te tikken.

Vrienden of familie betalen kan op basis van hun telefoonnummer. Zijn ze al geregistreerd, dan kan dat meteen. Hebben ze nog geen account, dan kunt u ze uitnodigen om er een aan te maken.

Ook van deze app wordt verzekerd dat hij veilig is. De installatie gebeurt via de verificatie in uw mobiele bankapp. De gebruikslimieten zijn dezelfde als die voor betalen met overschrijving via uw bankapp.

7 OVERSCHRIJVING

Voor echt grote bedragen bent u nog altijd aangewezen op een overschrijving. Cashbetalingen zijn namelijk streng gereglementeerd met het oog op de strijd tegen zwart geld, fiscale fraude en witwassen. Meer dan 3.000 euro kunt u daardoor niet meer op tafel leggen. Die beperking geldt wel enkel voor transacties met een handelaar. Als particulieren iets aan elkaar verkopen, mag er onbeperkt in cash worden betaald.

Een overschrijving is niet altijd evident, aangezien beide partijen elkaar volledig moeten vertrouwen. De betaling valt immers niet samen met de levering. Schrijft u het geld pas achteraf over, dan moet de handelaar u vertrouwen en ook omgekeerd zult u zelf de handelaar moeten vertrouwen als u de betaling doet voor de levering.

8 DIE GOEDE OUDE CHEQUE

Cheques, ze bestaan nog maar worden doorgaans argwanend besnuffeld. Niemand aanvaardt ze graag omdat je nooit weet of de cheque gedekt is. Maar er bestaat ook een gecertifieerde cheque. Bij het uitschrijven van zo’n cheque door uw financiële instelling wordt het bedrag dat op de cheque staat geblokkeerd tot het einde van de aanbiedingstermijn. Een dergelijke cheque is echter niet gratis en kan tot 12 euro kosten.

Betalen met een handschoen

Het kredietkaartbedrijf Visa heeft drie draagbare betaalapparaten ontwikkeld voor de Olympische Winterspelen in het Koreaanse Pyeongchang. Er zijn pins en stickers waarin NFC-technologie voor contactloos betalen is ingewerkt. Daarnaast zijn er ook handschoenen waarmee je kan betalen. ‘De betaalhandschoenen bieden fans de mogelijkheid veilig te kunnen betalen zonder koude handen te krijgen’, verklaart Visa het nut van het hebbeding. De drie betaal-wearables kunnen worden aangeschaft met verschillende prepaidbedragen.

SELLESLAGH, D. Elk prijskaartje zijn betaalmiddel. De Tijd, 2017-11-10, 41.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers