Groei ver­snelt, zegt IMF, maar ri­si­co’s zijn niet ver­dwe­nen

De we­reld­wij­de eco­no­mi­sche her­op­le­ving wint zowel dit als vol­gend jaar vaart. Dat zegt het IMF. Maar de po­li­ti­ci moe­ten waak­zaam blij­ven voor de ri­si­co’s. Voor België blijft de groei op 1,60 % ste­ken.

Het In­ter­na­ti­o­naal Mo­ne­tair Fonds (IMF) ver­hoogt zijn groei­prog­no­se voor de Ver­e­nig­de Sta­ten, de eu­ro­zo­ne, Japan en China te­gen­over zijn laat­ste up­da­te van juli. Die regio’s staan voor drie­kwart van de we­reld­eco­no­mie. Het IMF mikt nu voor de we­reld­eco­no­mie op een groei van 3,60 % voor dit jaar en 3,70 % in 2018. In beide ge­val­len is dat 0,1 pro­cent­punt meer dan in juli. De or­ga­ni­sa­tie is daar­mee re­de­lijk op­ti­mis­tisch. Door Bloom­berg on­der­vraag­de eco­no­men ver­wach­ten slechts 3,40 % groei dit jaar en 3,50 % in 2018.

De licht­jes ver­hoog­de prog­no­ses zijn even­wel geen reden om ge­noeg­zaam ach­ter­over te leu­nen, waar­schuwt Mauri­ce Obst­feld, de hoofd­econoom van het IMF. ‘Bij nader in­zien is het niet zeker dat het we­reld­wij­de her­stel duur­zaam is. Niet alle lan­den nemen eraan deel. De in­fla­tie blijft onder de doel­stel­lin­gen met slechts een be­schei­den toe­na­me van de lonen. Op mid­del­lan­ge ter­mijn zijn de voor­uit­zich­ten voor ver­schil­len­de regio’s daar­om nog steeds te­leur­stel­lend’, klinkt het.

Het IMF ver­hoogt zijn prog­no­se voor China met 0,1 pro­cent­punt tot 6,80 % waar­door de Volks­re­pu­bliek dit jaar weer ster­ker zou groei­en dan India (-0,50 % tot 6,70 %). Maar de reden voor die ver­ho­ging is niet echt goed nieuws. Het IMF gaat er van­uit dat de dien­sten­sec­tor en de bin­nen­land­se con­sump­tie min­der snel zul­len groei­en, waar­door de Chi­ne­se eco­no­mie on­e­ven­wich­tig blijft. De schul­d­ra­tio zou bo­ven­dien hoog blij­ven en de fis­ca­le marge om te re­a­ge­ren op een nieu­we cri­sis blijft be­perkt. Het ri­si­co op een ‘scher­pe’ da­ling van de Chi­ne­se groei, neemt dus toe.

On­danks dat voor­be­houd zal het de mi­nis­ters van Fi­nan­ciën van de 189 IMF-lid­sta­ten ple­zie­ren dat de prog­no­ses weer wat op­ti­mis­ti­scher zijn. De lid­sta­ten, waar­on­der België, komen deze week in Was­hing­ton bij­een voor de jaar­lijk­se IMF-ver­ga­de­ring. Di­rec­teur-ge­ne­raal Chris­ti­ne Lag­ar­de zei vo­ri­ge week nog dat ‘de zon door­breekt voor de we­reld­eco­no­mie’. De MSCI World Index – een we­reld­wij­de aan­de­len­korf – steeg dit jaar met 15,00 %.

Maar ook Lag­ar­de stak een waar­schu­wen­de vin­ger op. De toe­ne­men­de on­ge­lijk­heid in de we­reld leidt tot po­li­tie­ke po­la­ri­sa­tie. De drei­ging van han­dels­oor­lo­gen is even­min ver­dwe­nen, aldus de IMF-top­vrouw. En ter­wijl de IMF-lan­den bij­een­ko­men, wordt vijf ki­lo­me­ter ver­der op vraag van de Ame­ri­kaan­se pre­si­dent Do­nald Trump pit­tig on­der­han­deld over een her­zie­ning van het vrij­han­dels­ak­koord voor Noord-Ame­ri­ka (Nafta).

MEEUSSEN, G. Groei ver­snelt, zegt IMF, maar ri­si­co’s zijn niet ver­dwe­nen. De Tijd, 2017-10-11, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo