Belg verdient 3.181 euro bruto per maand

Het gemiddeld maandelijkse brutoloon dat je in België kunt verdienen, bedraagt 3.181 euro. Al zijn de regionale verschillen groot. Brussel betaalt het best, gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant.

Dit alles blijkt uit de Jobat Loonwijzer. Een loon van 3.181 euro is natuurlijk een gemiddelde en veelverdieners halen zo’n gemiddelde naar boven. Daarom is het misschien een goed idee om ook de mediaan te vermelden. Die ligt in ons land op 2.875 euro bruto. Concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden minder verdient dan 2.875 euro en de andere helft meer verdient dan dat bedrag.

kaart-loonwijzer2017

Brabant

Over heel het land bekeken, verdien je in Brussel het meest: gemiddeld 3.506 euro bruto per maand. Ook al daalt dat gemiddelde licht, in Brussel verdien je nog altijd ruim 300 euro meer dan gemiddeld in heel België. Ook Waals-Brabant (3.328 euro bruto) en Vlaams-Brabant (3.304 euro bruto) betalen hun werknemers significant meer dan gemiddeld.

Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de Europese Unie. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden. In de provincies Luik, Namen, Henegouwen, Limburg en West-Vlaanderen verdien je in verhouding dan weer minder. Maar ook hier gaat het telkens om gemiddelden.

Belg verdient 3.181 euro bruto per maand. jobat.be, 2017-10-06. Geraadpleegd op 2017-10-09 via jobat.be

Check de Jobat Loonwijzer op www.jobat.be/loonwijzer

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo