mens en samenleving logo

ECB vreest dat stij­gen­de euro her­stel kan fnui­ken

Nu de groei­mo­tor van de eu­ro­zo­ne ein­de­lijk op toe­ren komt, wil de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) ver­mij­den dat een stij­gen­de euro zand in de ma­chi­ne strooit. ‘De ECB wil voor­al de mark­ten ge­rust­stel­len.’

Eén zin­ne­tje uit de no­tu­len van de jong­ste be­stuurs­ver­ga­de­ring van de ECB be­zorg­de de euro gis­te­ren een ste­vi­ge ap­pel­flauw­te. ‘Er is be­zorgd­heid geuit over een mo­ge­lij­ke overs­hooting van de wis­sel­koers in de toe­komst.’ Dat de ECB-be­stuur­ders zich zor­gen maken over de stij­gen­de euro vol­stond om de een­heids­munt prompt lager te duwen te­gen­over de dol­lar. Mis­sie ge­slaagd leek het, tot­dat de euro zich weer snel her­pak­te.

Dat de euro sinds het jaar­be­gin een ste­vi­ge re­mon­te heeft in­ge­zet te­gen­over de va­lu­ta van han­dels­part­ners, is tot op ze­ke­re hoog­te goed nieuws. Het weer­spie­gelt de her­op­stan­ding van de eco­no­mie van de eu­ro­zo­ne, die maand na maand beter dan ver­wach­te cij­fers kan voor­leg­gen. De Ame­ri­kaan­se eco­no­mie daar­en­te­gen stel­de in die pe­ri­o­de te­leur, wat helpt te ver­kla­ren waar­om de euro ruim 10 pro­cent duur­der werd te­gen­over de dol­lar sinds het jaar­be­gin.

Ook de ECB be­seft dat. ‘De ap­pre­ci­a­tie van de euro kan deels be­schouwd wor­den als een ver­an­de­ring van de fun­da­men­tals in de eu­ro­zo­ne in ver­ge­lij­king met de rest van de we­reld’, klinkt het in de no­tu­len. Er zijn dus fun­da­men­te­le re­de­nen voor de stij­gen­de euro, ook al omdat be­leg­gers steeds meer be­twij­fe­len of de Ame­ri­kaan­se cen­tra­le bank nog wel een derde ren­te­ver­ho­ging zal door­voe­ren dit jaar. Dat weegt op de dol­lar.

Maar de ECB vreest dat over­en­thou­si­as­te va­lu­ta­han­de­laars de eu­ro­koers ver­der zul­len doen door­schie­ten, wat wel pro­ble­ma­tisch zou wor­den. De im­port wordt dan goed­ko­per, waar­door het nog moei­lij­ker wordt om de te lage in­fla­tie op te krik­ken. Bo­ven­dien krij­gen de Eu­ro­pe­se ex­por­teurs het dan las­tig, wat op de groei kan wegen.

‘De ECB maakt zich zor­gen over de stij­gen­de euro, maar ook niet te veel’, meent Koen De Leus, de hoofd­econoom van BNP Pa­ri­bas België. ‘De ECB voelt zich com­for­ta­bel bij de hui­di­ge wis­sel­koers, maar ze wil an­ti­ci­pe­ren op een mo­ge­lij­ke ver­de­re stij­ging. Ze wil ver­mij­den dat ze de zuur ver­dien­de po­si­tie­ve markt­om­ge­ving zou ver­lie­zen als ge­volg van een door­schie­ten­de euro. Ze wil be­leg­gers ge­rust­stel­len dat de aan­ge­kon­dig­de ver­strak­king van het mo­ne­tai­re be­leid heel lang­zaam zal ge­beu­ren.’

Eco­no­men wij­zen er ook op dat de hui­di­ge koers van de euro te­gen­over de dol­lar niet uit­zon­der­lijk is, maar dicht tegen het lan­ge­ter­mijn­ge­mid­del­de ligt (zie gra­fiek).

De Bel­gi­sche ex­por­teurs zit­ten al­vast niet op een stij­ging van de euro te wach­ten, al valt de im­pact voor de tex­tiel-, hout- en meu­bel­in­du­strie voor­lo­pig mee. ‘De stij­gen­de euro maakt onze pro­duc­ten duur­der dan de goe­de­ren die in niet-Eu­ro­pe­se lan­den wor­den ge­maakt. Voor­al onze con­cur­ren­ten in de VS en het Mid­den-Oos­ten pro­fi­te­ren daar­van’, zegt Fa Quix, de di­rec­teur van de sec­tor­fe­de­ra­tie Fe­du­stria.

‘Maar tot dus­ver is de si­tu­a­tie slechts ver­ve­lend en nog niet dra­ma­tisch’, ver­volgt Quix. ‘Zo­lang de euro onder 1,20 dol­lar blijft, kun­nen onze be­drij­ven zich nog ver­de­di­gen. Maar het wordt moei­lijk als de euro blijft stij­gen. Voor som­mi­ge be­drij­ven ligt die grens op 1,30 dol­lar voor een euro. Vanaf 1,40 dol­lar is het voor nie­mand nog een­vou­dig.’

VAN HAMME, K. ECB vreest dat stij­gen­de euro her­stel kan fnui­ken. De Tijd, 2017-08-18, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers