Groot­ste Bel­gi­sche Ap­ple-ke­ten ver­kocht aan con­cur­rent Switch

De com­pu­ter­ke­ten Switch neemt voor een on­be­kend be­drag zijn ri­vaal Ea­sy-M over, die in fi­nan­ciële pro­ble­men zat. Samen vor­men ze de groot­ste er­ken­de Ap­ple-ver­de­ler.

De over­na­me blijkt uit een aan­mel­ding bij de Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit (BMA), die nog haar zegen moet geven voor de deal. Switch be­ves­tig­de het nieuws, maar top­man Rik Vran­c­ken wilde gis­te­ren geen extra de­tails geven in af­wach­ting van het ad­vies van de BMA.

Switch is ac­tief in de ver­koop en re­pa­ra­tie van Ap­ple-toe­stel­len en aan­ver­wan­te pro­duc­ten sinds 1992. Het telt tien win­kels in Vlaan­de­ren en drie ser­vi­ce­cen­tra (Has­selt, Gent en Ant­wer­pen). Vol­gens de jong­ste jaar­re­ke­ning boek­te de re­tai­ler 71 mil­joen euro omzet en 2,9 mil­joen euro be­drijfs­winst in 2014-2015.

Ea­sy-M is de groot­ste Ap­ple­ver­de­ler van België. Het fa­mi­lie­be­drijf heeft 22 ves­ti­gin­gen: negen in Vlaan­de­ren, negen in Wal­lo­nië en vier Brus­sel. De groep uit He­ren­tals groei­de de jong­ste jaren via over­na­mes. Eind 2012 nam de keten al de acht win­kels over van Mac Line. Vorig jaar lijf­de Ea­sy-M zijn Waal­se col­le­ga Abel­sys in. Dat gaf de groep in één klap een grote voet­af­druk in het zui­den van het land. Het be­drijf haal­de in het boek­jaar 2014-2015 met zowat 230 werk­ne­mers 125 mil­joen euro omzet.

Ea­sy-M werd de voor­bije twee jaar in de tang ge­no­men door een com­bi­na­tie van fac­to­ren. Een eer­ste stoor­zen­der was dat Apple in Brus­sel zijn eer­ste eigen win­kel in ons land open­de. Hoe­wel Ea­sy-M aan­van­ke­lijk be­weer­de dat het van de Apple Store wei­nig last zou heb­ben, meld­de het in zijn laat­ste pu­blie­ke jaar­re­ke­ning (cij­fers tot eind sep­tem­ber 2015) dat zijn omzet in de regio Brus­sel met een kwart was ge­daald na de ope­ning van de Apple Store.

Een twee­de be­lang­rij­ke fac­tor was het steeds gro­te­re ge­wicht van de iP­ho­ne in de ver­koop­mix. Voor Apple zelf is dat een gou­den zaak, maar het is al lan­ger be­kend dat de re­sel­lers daar wei­nig aan over­hou­den. Vijf jaar ge­le­den al zei An­nick Maes, de top­vrouw van Ea­sy-M, in De Tijd dat de mar­ges voor de win­kels steeds krap­per wer­den. Eén iP­ho­ne 5 le­ver­de toen 20 euro marge op.

Alsof dat niet ge­noeg was, wor­den nu ook steeds meer iP­ho­nes ver­kocht door de mo­bie­le ope­ra­to­ren, in com­bi­na­tie met een da­ta-abon­ne­ment. De ver­koop van ta­blets (iPad) en com­pu­ters (Mac) kwam de jong­ste jaren dan weer struc­tu­reel onder druk, waar­door Apple ook nog eens markt­aan­deel ver­loor aan con­cur­re­ren­de mer­ken.

Die druk op de in­kom­sten kwam net op een ogen­blik dat Ea­sy-M zich diep in de schul­den had ge­werkt, zowel om zijn over­na­mes te fi­nan­cie­ren als om nieu­we win­kels om te bou­wen, te her­struc­tu­re­ren én te in­ves­te­ren in zijn web­shop. In het boek­jaar tot 30 sep­tem­ber 2015 ging het be­drijf netto 2,6 mil­joen euro in het rood en werd het eigen ver­mo­gen vol­le­dig weg­ge­vaagd. Over het re­cent­ste boek­jaar zijn geen pu­blie­ke cij­fers be­kend, maar blijk­baar was de fi­nan­ciële toe­stand dus­da­nig dat het be­drijf op zoek moest naar een over­ne­mer. Maes zou vol­gens onze in­for­ma­tie uit het be­drijf ver­dwij­nen.

Groot­ste Bel­gi­sche Ap­ple-ke­ten ver­kocht aan con­cur­rent Switch. De Tijd, 2016-11-10, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo