Opnieuw forse stijging van faillissementen

Met ruim 18 procent meer failliete bedrijven dan vorig jaar scoort oktober erg slecht. Voor de derde opeenvolgende maand neemt het aantal faillissementen toe.

In de voorbije maand oktober gingen 1 041 bedrijven en eenmanszaken failliet, meldt het handelsinformatiekantoor Graydon. Het aantal faillissementen ligt daarmee 18,40 % hoger dan in oktober 2015. Toen waren er 876 faillissementen.

De toename doet zich in alle regio’s voor, maar is procentueel het grootst in Brussel, waar het aantal faillissementen vorige maand liefst 66,00 % hoger lag dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral de Brusselse horeca krijgt klappen. In oktober gingen 42 Brusselse horecazaken over de kop, tegen slechts 24 vorig jaar. Dat is bijna een verdubbeling. Vooral grotere horecazaken moeten de deuren dicht doen, aldus Graydon.

Van een echte conjunctuur­crisis is nog geen sprake, meent datamanager Eric Van den Broele van Graydon, ‘want in de economisch moeilijke periode van 2011 tot 2014 waren er in de maand oktober nog meer faillissementen dan nu’.

Maar toch. Na een lange periode van vrijwel constant dalende faillissementscijfers is er duidelijk sprake van een trendbreuk. Ook in augustus en september gingen al meer bedrijven en bedrijfjes bankroet dan in dezelfde maanden van 2015. Die negatieve evolutie werd in oktober nog versterkt.

Op die manier verdwijnt de positieve conjunctuur uit de eerste jaarhelft stilaan uit de statistieken. Over de eerste tien maanden van dit jaar werden in totaal 8 434 bedrijven failliet verklaard, zo’n 5,00 % minder dan in de eerste tien maanden van 2015. Maar terwijl Brussel en Wallonië voorlopig nog voor een positieve tussenbalans tekenen, geldt dat niet langer voor Vlaanderen.

Van januari tot oktober gingen er dit jaar al 1,40 % meer Vlaamse bedrijven failliet dan in 2015. De Vlaamse horeca doet het niet goed, met ruim 10,00 % meer faillissementen dan in 2015.

Opnieuw forse stijging van faillissementen. De Standaard, 2016-11-03, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo